Вести
04.09.2009

Министар Шутановац обишао погоне у „Првом партизану“ где се синоћ догодила експлозија


Министар одбране Драган Шутановац са сарадницима, после брифинга са руководством фабрике „Први партизан – наменска“, обишао је погоне у којима се синоћ догодила eксплозија у којој је погинуло седам радника ове фабрике. Министар је након обиласка рекао да су погони у далеко бољем стању него што је то синоћ изгледало.

- Нажалост, седам погинулих је превелика цена која прати синоћни инцидент. Нико са сигурношћу не може да каже шта се догодило и услед чега је дошло до експлозије барута, који иначе, не експлодира. Министарство одбране ће у сарадњи са локалном самоуправом и „Првим партизаном“ учинити све да се фабрика врати у нормално стање, а са друге стране да помогнемо породицама погинулих. Знам да је њима тешко помоћи, али учинићемо све да тим породицама олакшамо живот – рекао је Шутановац.

Министар Шутановац ће инсистирати на што квалитетнијем извештају о узроцима несреће, будући да се ради о највећем броју настрадалих од 1995. године. Од тог извештаја ће, према његовим речима, у великој мери зависити како ће се убудуће радити са барутима. Шутановац је додао да се ради о фабрици о стратешког значаја за систем одбране и за државу, чија се производња готово у целости успешно продаје на светском тржишту.

На питање новинара о евентуалном измештању фабрике, министар је рекао да је, с обзиром на овогодишње повећање производње за 20 посто и очекивано повећање за следећу годину од 30 посто, потребно производне погоне који се тренутно налазе под земљом изместити у други објекат у кругу фабрике. Он је додао да фабрика има око 70 милиона динара трошкова годишње више због тога што је производња смештена у подземним објектима.

Генерални директор Првог партизана Добросав Андрић рекао је да је пре две недеље завршен редовни ремонт постројења. Он је на питање новинара потврдио да фабрика упошљава и раднике на привременим и повременим пословима због обима половања те да они имају потпуно једнаке услове као и стално запослени.

Градоначелник Ужица Јован Марковић рекао је да је град у дубокој жалости због синоћне трагедије. Марковић је нагласио да ће Град стати иза унесрећених породица и иза „Првог партизана“. Он је захвалио Министартву одбране и Министартву унутрашњих полова на брзој реакцији и посети највиших званичника непосредно после несреће.

Општински истражни судија Славица Илић саопштила је да су у синоћној несрећи погинули: Светлана Ђурић, Јасмина Остојић, Гордана Ђокић, Биљана Луковић, Вида Терзић, Драган Миловановић и Јелена Лончаревић.

Email