Вести
10.06.2010

Четврта конференција начелника генералштабова балканских земаља


Данас је у Брашову у Румунији одржана 4. конференција начелника генералштабова балканских земаља, уз учешће свих најављених учесника осим НГШ Турске кога је представљао заменик НГШ ОС Турске.

Председавајући Координационе групе, Подгрупе за асиметричне претње и Подгрупе за обуку, образовање и вежбе, поднели су извештај о годишњем раду које је прихваћен од стране начелника генералштабова. Приоритет даљег рада биће обука и образовање, кроз заједничке активности, које су усаглашене у Листи активности, са акцентом на учешћу у заједничким вежбама. Учесници Форума су се сагласили да у наредном периоду планирање и реализација тих активности буде ефикасније и ефективније, уз одзив свих чланица Форума. Имајући у виду постојеће регионалне иницијативе, закључак скупа је да се у наредном периоду синхронизују активности обуке и извођења војних вежби.

Форум начелника генералштабова балканских земаља ће наставити, у оквиру својих надлежности, да јача и одржава безбедно окружење на Балкану, развија добросуседске односе и унапређује активности по питањима савремених безбедносних изазова, ризика и претњи, који могу бити превазиђени заједничким напорима.

На крају скупа генерал Мирослав Стојановски је понудио да Македонија буде домаћин наредне Конференције НГШ балканских земаља.

У поподневним часовима генерал Милетић имао је билатералне састанке са замеником председавајућег Војног комитета НАТО, генералом Гаскином, председавајућим Војног комитета ЕУ, генералом Сиреном, начелником ГШ ОС Грчке, генералом Гиакосом, као и начелником ГШ ОС Румуније, адмиралом Марином.

Email