Вести
18.03.2010

Евалуација учешћа српског медицинског тима у мировној мисији у Конгу


У Центру за мировне операције Здружене оперативне команде ГШ ВС данас је анализирано учешће српског медицинског тима за евакуацију ваздушним путем АМЕТ-13 у мировној мисији УН MONUC, у ДР Конго. Припаднике АМЕТ-13 примио је начелник ЦМО пуковник Јелесије Радивојевић. Евалуацији су присуствовали и представници   организацијских целина МО и ВС.

АМЕТ-13 чинили су потпуковник Драган Велимировић, капетан Дарко Сладаковић, заставник прве класе Јаким Рускаји, заставник Синиша Маравић и војне службенице Виолета Зечевић и Анита Костић. Они су у MONUC били од 10. августа 2009. године до 7. марта ове године. 

За време ангажовања у мировној мисији у Конгу, српски мировњаци су медицински збрињавали припаднике УН у санитетским колима и највише, авиону, успешно пратећи животно угрожене пацијенте у току транспорта. Били су укључени у 18 евакуација ваздушним путем, као и у већи број медицинских пратњи возилом. Уз медицинско ангажовање у ваздуху и приликом транспорта пацијената од аеродрома до медицинске установе и назад, учествовали су и у медицинској пратњи важних личности. Према извештају потпуковника Велимировића, прешли су 100.500 километара ваздушним путем и више од 1.000 километара санитетским возилима, успешно обављајући свој задатак.

Мировна операција Уједињених нација у ДР Конго – MONUC, успостављена је Резолуцијом Савета безбедности УН 1999. године. Министарство одбране и Војска Србије у тој мисији учествују од 7. марта 2003. године са санитетским тимом. Санитетски тим се ангажује са мандатом од шест месеци. У саставу тима налазе се два лекара и четири медицинска техничара који у мисији образују два подтима за медицинску евакуацију ваздушним путем (AMET) повређених и оболелих припадника мисије. Тимови су базирани у Киншаси.      

Email