Вести
31.10.2011

Почела вежба „Либан 2011“


Петодневна вежба на карти „Либан 2011“, са темом планирања стратегијског транспорта и употребе контигента Војске Србије у мултинационалној операцији у Либану, почела је данас у Центру за мировне операције Генералштаба Војске Србије. Носилац реализације вежбе јесте Здружена оперативна команда, а у вежби учествује укупно 98 припадника из свих организационих целина Министарства одбране и Генералштаба. Резултат вежбе биће оперативни план, у функцији припреме, организације и реализације мисије.

Посебан циљ вежбе јесте унапређивање способности координације између организационих целина Министарства одбране и Генералштаба, које ће заједничким радом помоћи да се дође до јединственог решења када је у питању употреба контигента Војске Србије у мултинационалним операцијама.

Резултат вежбе јесу оперативни план и иницијална директива министра одбране за упућивање контигента у мисију у Либану, а временска одредница за употребу контигента је 2012. година. Развијање стратегијских стандардних процедура за планирање и употребу контигената Војске Србије у мултинационалним операцијама уопште, од политичке иницијације за евентуално ангажовање, преко израде и предлагања плана употребе, скупштинске процедуре, доношења одлуке од стране председника Републике Србије, извршења одлуке, па до планског стручног дела који реализују припадници Здружене оперативне команде у оквиру Групе за оперативно планирање, још један је од посебних циљева вежбе ВЕКАР „Либан 2011“.

Email