Вести
23.08.2012

Завршне летачке припреме за аеромитинг


Завршне летачке припреме за аеромитингНа аеродрому Батајница данас су одржане завршне летачке припреме припадника Ваздухопловства и ПВО Војске Србије за учешће на међународном аеромитингу „Батајница 2012“, који ће се одржати 2. септембра.

Према речима бригадног генерала Предрага Бандића, команданта 204. ваздухопловне бригаде ВС и руководиоца аеромитинга, разноликост програма и ентузијазам учесника да на најбољи начин репрезентују Србију, Војску и Министарство одбране, упркос високим температурама и отежаним условима за рад, је оно што је одликовало данашње припреме.

Завршне летачке припреме за аеромитинг„Атрактиван шаролик програм, различити ваздухоплови различитих намена, у акробатском, али и у наменском делу где се показује њихова употреба за задатке и мисије Војске je оно што ће гледаоци моћи да виде 2. септембра и због чега не треба пропустити овогодишњи аеромитинг“, нагласио је генерал Бандић, напомињући да је аеромитинг значајан и због тога што српско ваздухопловство ове године прославља сто година постојања – јубилеј којим се ретко ко у свету може похвалити.

Организатори су посебну пажњу посветили аспекту безбедности учесника и гледалаца, те су највиши стандарди зарад максималне безбедности још један од императива предстојећег програма.

Завршне летачке припреме за аеромитинг„Припреме теку по плану. И ове године, на основу искуства са претходног аеромитинга, предузете су све мере да се избегну пропусти око обезбеђења саобраћаја. У сарадњи са Министарством унутрашњих послова РС и градске управе у припреми је публикација „Шема саобраћајног обезбеђења аеродрома", која ће гостима помоћи да несметано присуствују аеромитингу“, рекао је Бандић уз препоруку грађанима да користе и линије Беовоза.

Према речима мајора Бошка Шербеџије, припадника 252. авијацијске ескадриле, летелице те јединице, "супер галеб Г4" и "ласта", на аеромитингу ће се представити у две секвенце – у оквиру свечаног дефилеа, али и у сегменту са борбеним и тактичким радњама, као вид подршке снагама КоВ на земљи. У програму ће учествовати укупно седам авиона Г4, од чега шест у тактичком перформансу, а један у соло програму.

Завршне летачке припреме за аеромитинг„Четири авиона Орао и четири хеликоптера Газела реализоваће задатке идентичне онима које извршавамо у својим јединицама у борбеној намени, као подршка јединицама КоВ-а на земљи, док ће једна газела имати посебну секвенцу“, истакао ј потпуковник Дејан Васиљевић, заменик команданта 98. ваздухопловне бригаде, објашњавајући програм којим ће се посетиоцима 2. септембра представити та јединица.

Мајор Миломир Миљковић, припадник 101. ловачке авијацијске ескадриле и помоћник команданта за пресретање, гађање, ракетирање и бомбардовање, истакао је да ће несвакидашњу представу на небу за гледаоце припремити мигови који ће извести почетни део ваздушне борбе када ће се два МиГ 29 поставити против авиона МиГ 21. Осим у овом делу, мигови ће учествовати и у свечаном дефилеу летелица наше авијације на почетку програма.

Да би летачки део програма функционисао беспрекорно, и да би све прошло у најбољем реду, значајан допринос дало је и људство логистике, које је са припремама за догађај, према речима потпуковника Славише Павловића, помоћника команданта 204. ваздухопловне бригаде за подршку, отпочело још почетком године.

Email