Вести
20.10.2012

Обележавање 68. годишњице ослобођења Београда


Поводом 68. годишњице ослобођења Београда председник Републике Србије Томислав Николић положио је данас венце на Споменик ослободилаца Београда у Другом светском рату и Споменик Црвеноармејцу.

Уз присуство почасног строја Гарде Војске Србије, председник Николић, у спомен књигу је том приликом уписао: „Док постоји један грађанин Србије, један Србин, док постоји људско сећање, учићемо децу да треба да се труде много како би оправдала живот и слободу коју сте им подарили.“

Венце су, на Споменик ослободилаца Београда и Споменик Црвеноармејцу, такође, положили и државни секретар Министарства одбране Александар Николић који је предводио делегацију Министарства одбране, представници Министарства рада и социјалне политике, Града Београда, СУБНОР-а Србије, као и амбасадеРуске Федерације, Украјине, Белорусије и Азербејџана у Републици Србији.

У наставку програма, крај Споменика страдалим совјетским ветеранима на Авали, одржана је церемонија полагања венаца и одавања почасти, а делегацију Министарства одбране и Војске Србије чинили су представници Ваздухопловства и ПВО.

Након вишедневних крвавих и тешких борби, припадници Народноослободилачке војске Југославије, помогнути својим совјетским савезницима, ослободили су 20. октобра 1944. године главни град Србије и Југославије. Тиме су окончали четворогодишњи период његове окупације током кога је страдао велики број Београђана, док је сам град претрпео штету изузетно великог обима.

Email