Вести
19.05.2011

Завршена посета представника ОЕБС јединицама Војске Србије


Јуче је завршена посета делегације представника 24 земље потписнице Бечког споразума, који су током уторка и среде обишли 204. ваздухопловну бригаду и Специјалну бригаду. Циљ посете био је јачање међусобног поверења кроз отвореност међу земљама партнерима. Приликом узајамних организованих посета војним базама и јединицама земаља потписница, делегације имају прилику да се увере у поштовање принципа Бечког споразума.

Портпарол представника ОЕБС-а и шеф Верификационог дела Бечког документа Немачке пуковник Јерг Кунзе изнео је веома позитивне утиске целокупне делегације, истакавши да су јединице презентацију својих способности извеле на више него задовољавајућем нивоу. Република Србија, према његовим речима, у потпуности се придржава Бечког споразума, што је званичан закључак међународног тима инспектора.

Посета представника ОЕБС-а, која се у овом обиму организује једном у пет година, почела је у 204. ваздухопловној бригади на аеродрому Батајница. Комадант бригаде пуковник Предраг Бандић гостима је представио организациону структуру јединице као и тежишне задатаке које она обавља у складу са својом наменом и одговорностима.

Током обиласка јединица на аеродрому Батајница гости су разговарали са припадницима 204. ваздухопловне бригаде и посматрали рутинске операције уз презентације команданата јединица. Међународни представници посетили су Институт за ваздухопловну медицину, просторије 252. школско-тренажне авијацијске ескадриле, 101. ловачку авијацијску ескадрилу, све чете 24. ваздухопловно-техничког батаљона, контролни торањ аеродрома, 138. транспортну авијацијску ескадрилу, 890. мешовиту хеликоптерску ескадрилу и симулатор лета авиона МиГ-29 са центром за учење енглеског језика.

Делегација је обишла и локацију за складиштење убојних средстава као и тактичко технички збор ваздухоплова који се налазе у саставу Бригаде. Гостима је уприличен летачки програм у виду координиране симулације фиктивног дејства јуришних ваздухоплова уз непосредну ваздушну подршку ловаца. Посматрачи су имали прилику да виде симулацију полетања дежурне паре авиона МиГ-21 која је у непрекидној готовости за заштиту ваздушног простора, спремна да за мање од пет минута полети у случају повреде ваздушног простора Републике Србије.

Другог дана посете представници земаља потписница Бечког документа посетили су Специјалну бригаду у Панчеву где су имали прилику да обиђу потчињене јединице и присуствују приказу њихових тежишних задатака кроз показне вежбе, презентацију опреме и оружја и обилазак касарне. Уводни брифинг одржао је командант Специјалне бригаде бригадни генерал Илија Тодоров, који је детаљно представио организациску структуру, задатке и принципе рада јединице.

Током обиласка имали су прилику да виде тактичко-технички збор опреме и наоружања, показне вежбе физичке и кондиционе обуке, приказе противтерористичких и противдиверзантских акција као и падобрански десант. Гостима су такође показани смештајни и логистички капацитети касарне „Растко Немањић“, стрељачки полигон као и спомен соба бригаде.

 

 

Email