Вести | Државно партнерство са Охајом
22.09.2008

ИНТЕРВЈУ КОМАНДАНТА НАЦИОНАЛНЕ ГАРДЕ ОХАЈА ГЕНЕРАЛ-МАЈОРА ГРЕГОРИЈА ВЕЈТА ЗА “ПОЛИТИКУ”


Генерал-мајор америчке војске Грегори Вејт сигурно је генерал који од свих страних генерала најчешће долази у Србију. Наиме, он је командант Националне граде Охаја са којом Војска Србије има институционалну сарадњу. Иначе, генерал Вејт који када се у Србији поздравља обавезно љуби три пута, има под својом командом око 18.000 људи из састава копнене војске, ратног ваздухопловства, војне резерве и поморске, односно језерске, милиције.

- Господине генерале, део јавности у Србији мисли да је Национална гарда Охаја нека врста викенд војника, да су то фармери, келнери и службеници који викендом мало седну у авионе и тенкове и онда вежбају?

Национална гарда Охаја, као уосталом и националне гарде осталих америчких држава, резервна је компонента армије и ваздухопловства САД. На нивоу копнене војске САД националне гарде учествују са око 350.000 припадника, односно око 46 одсто целокупног састава. Ја под својом командом имам 10.600 војника копнених снага сврстаних у већи број команди, једну оклопну и једну инжињеријску бригаду, чету војне полиције и чету ваздушно-десантних снага. Ваздухопловни део Националне гарде Охаја броји 5.037 људи формацијски сврстаних у четири авио-пука у четири авио-базе и седам логистичких јединица. Дакле, нису то мале снаге за улогу коју имамо. Пре свега, ми смо активни у помоћи око обезбеђивања границе са Мексиком, у пружању помоћи у отклањању последица елементарних непогода, тренутно су наше снаге у Луизијани, а директно учествујемо у америчким оружаним снагама у разним мисијама у свету. У Ираку је Национална гарда Охаја присутна са 9.000 припадника копнене војске и ваздухопловства и тамо смо само до 2006. године имали око четири милиона радних дана службе. Копнене снаге биле су и на Косову и Метохији где су се смењивале на сваких шест месеци. Осим тога, ми смо врло активни и у борби против тероризма. Значи, ми јесмо та активна резерва америчких оружаних снага у којој су ангажовани и људи од којих сви и нису професионалци стално запослени у војсци, али који се редовним тренирањем, обуком и позивањем у јединице сви доведу у висок степен обучености и борбене готовости тако да се не би могло говорити о некаквим викенд војницима.

- Кажете да су ваши војници у Ираку и у Авганистану. Каква су искуства Националне гарде Охаја из тих мисија?
Нема никаквих разлика у односу на искуство других јединица америчких оружаних снага које учествују у тим мисијама. Ми смо тамо раме уз раме са регуларном армијом, наша посвећеност тим задацима је иста.

- Да ли имате и исто оружје, исту опрему као и јединице регуларне америчке војске?
Да, имамо исто оружје, исту опрему, исте инструкторе и исти начин обуке. Видите, ми имамо и тенкове М-1 „абрамс”, самоходне хаубице М-109 од 155 мм и хаубице М-119 од 105 мм, борбена возила „бредли”, извиђачка возила „фокс”, хеликоптере „чинук” и „блек хоук”, ПВО систем „ авенџер”. Наша ваздухопловна компонента располаже борбеним авионима Ф-16, транспортним авионима „херкулес”, летећим цистернама типа КЦ-135. Ми обучавамо и пилоте за авионе Ф-16, обучавамо и пилоте из ваздухопловства Холандије за летење на авионима Ф-16, сви они добијају исти ниво обуке као и пилоти из састава америчког ваздухопловства. И сада имамо авионе Ф-16 из Националне гарде Охаја у Ираку где свакодневно лете на разним задацима, а до 2006. године имали смо тамо око 5.000 борбених мисија. Иначе, ваздухопловна компонента Националне гарде Охаја је друга по величини и снази међу свим националним гардама у САД.

- Национална гарда Охаја има партнерске односе са Војском Србије и Мађарске. Ко је у том погледу бољи, Срби или Мађари?
На нивоу Националне гарде САД постоји 60 партнерстава. Охајо има два партнера у иностранству, а неке државе САД имају и по више партнера. Са Војском Србије већ две године врло добро сарађујемо. Стално усавршавамо те односе, ми долазимо у Србију, српски официри долазе у Охајо, размењујемо искуства, учимо и ми и Срби. Знате, то нису једносмерни односи, јер и ми можемо много тога да научимо од Војске Србије, рецимо када је реч о борби против тероризма.

- Да будемо конкретни, шта добија од те сарадње Војска Србије, а шта Национална гарда Охаја?
Јесте да су наше државе различите, да су нам војске различите, али треба да радимо заједно, јер, коначно, све војске света делују на сличним принципима. Када питате шта ко добија од те сарадње, па развијамо пријатељство међу нашим официрима, друже се капетани, мајори, потпуковници, Срби и Американци, учимо и увежбавамо међународну сарадњу, учимо како да останемо заједно и та размена знања и искуства је невероватно добра ствар. Ево, прошле недеље је овде у Србији било око 40 припадника Националне гарде Охаја, били су у Београду, успоставили смо одличну сарадњу између Генералштаба Војске Србије и нашег главног штаба. Зар то није дивно?

- Често сте у Србији. Који је Ваш главни утисак када је Војска Србије у питању?
Срби су прави војни професионалци. И припадници Националне гарде Охаја су професионалци у свом послу. Зато је и моћ и снага нашег партнерства у учењу једних од других. Мислим да је ниво обучености Војске Србије сличан нашем нивоу обучености у Охају.


Мирослав Лазански

Email