Вести
14.04.2010

Министри одбране Србије и Црне Горе потписали споразум о размени имовине


Министри одбране Србије и Црне Горе потписали споразум о размени имовине

Министар одбране Србије Драган Шутановац и министар одбране Црне Горе Боро Вучинић потписали су данас на аеродрому Батајница Споразум о размени средстава и документације између две владе. Војска Србије тиме добија шест авиона Галеб Г 4 који су, након раздруживања две државе остали у Црној Гори, а тамошње оружане снаге немају потребу за њиховим коришћењем.

Министри Шутановац и Вучинић пустили су у рад и симулатор летења на авионима Галеб Г 4 који је из Подгорице стигао као поклон Владе Црне Горе.

Министар Шутановац истакао је да се ради о првој званичној посети министра одбране Црне Горе, након две његове посете током 2007. и 2009. године. Сарадња у области одбране између две земље, оценио је Шутановац, веома је добра и има простора за даље продубљивање.

Он је нагласио да је Војска Србије, поред шест авиона Г 4, добила и резервне делове и опрему за летелице које нису у употреби у Војсци Црне Горе.

Споразум предвиђа да црногорска страна добије акције које је држава Србија до сада имала у предузећу „Нови првоборац“ из Херцег Новог, уређај за ноћни старт који је потребан Ваздухопловству Војске Црне Горе, те одређену персоналну документацију која је сада у поседу МО Србије.

Министар је рекао да ће поменути ваздухоплови, у зависности од новца који буде на располагању, бити сервисирани и да ће вероватно у Војсци Србије бити оперативно употребљиви септембра следеће године. Њихови ресурси, рекао је Шутановац, важе до 2015. године.

Шутановац је подсетио на изузетну сарадњу у области војног школства између две земље. Према његовим речима, до сада је 44 припадника црногорске војске завршило школовање и усавршавање у српским војнообразовним институцијама. Тренутно се на основним студијама на ВА налази 14 кадета из Црне Горе, док се на ВМА школује један. Двојица официра, казао је министар, усавршавају се на командноштабној, односно генералштабној школи.

У Центар за усавршавање кадрова АБХО у Крушевцу, како су најавила обојица министара, ускоро ће стићи старешине из Црне Горе, а војне школе из Србије наставиће да школују кадар из те земље.

Министар Боро Вучинић сагласио се са српским колегом у погледу значаја посете додавши да она нема само политички, него и радни карактер. Према његовим речима, то је корак ка унапређењу односа између две државе.

Црна Гора је, према Вучинићевим речима, посвећена регионалној сарадњи и евроатланским интеграцијама, а у складу с тим и развијању сарадње са Србијом. Он је најавио скоро потписивање Плана билатералне војне сарадње са Србијом, што ће прецизирати заједничке кораке у области одбране између две земље.

Одговарајући на питања новинара, министар Шутановац рекао је да између министарства одбране Србије и Црне Горе „нема отворених ставки“ када је у питању сукцесија, у чему се сагласио и Вучинић.

Шутановац је додао да ће бити покренута иницијатива да се по истом моделу у Србију допреми и наоружање и војна опрема из Републике Српске која се не употребљава у Оружаним снагама БиХ.

 

Email