Вести
05.06.2010

Авион извучен из Гружанског језера без последица по животну средину


Авион Орао, који је пре два дана пао у Гружанско језеро код Кнића због отказивања левог стајног трапа, данас у 14 часова безбедно је извучен из воде. Вађење авиона, са дубине од око 10 метара, обавила је стручна екипа Речне флотиле Војске Србије. У авиону није било горива нити је дошло до изливања хидрауличне течности, тако да је вода језера остала незагађена.

По извлачењу авиона на обалу језера, начелник Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић изјавио је да је акција извлачења авиона предузета у најкраћем року најпре због заштите животне средине, јер се водом из језера снабдева већи број насељених места у околини. „Други разлог је да наставимо са утврђивањем разлога због чега је дошло до овог удеса“, рекао је генерал Милетић, нагласивши да је сада најважније да се пилот мајор Слободан Јоцић што пре врати својој породици и јединици, „најпре ради њега самог, а и због колега и враћања поверења међу људима“.

Генерал Милетић је истакао „да је на држави да озбиљно схвати сва упозорења да је стање у нашем ваздухопловству доста критично и да треба да се одвоје значајна материјална средства да се стање санира. Стање је такво од 1999. године, када је тај вид наше војске претрпео најозбиљније губитке и ми очекујемо да држава коначно почне озбиљније да улаже у ваздухопловство“, рекао је начелник Генералштаба.

Данашња акција вађења авиона из Гружанског језера, према речима потпуковника Милоша Јаковљевића, команданта Речне флотиле, протекла је према плану и без посебних тешкоћа.

Мајор Слободан Јоцић, пилот 98. авијацијске базе, опоравља се на Војномедицинској академији и његово стање је стабилно. Он је у четвртак, током редовне обуке, због отказивања левог стајног трапа на Орлу, морао да се катапултира, усмеривши авион у Гружанско језеро како не би била причињена штета трећим лицима.

Email