Вести
26.09.2009

Свечана заклетва војника септембарске класе


Најмлађи војници у строју Војске Србије дали су данас свечану заклетву у центрима за обуку у Сомбору, Јакову, Панчеву, Ваљеву, Крушевцу, Лесковцу и Зајечару.

Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић присуствовали су свечаности у Првом центру за обуку у Сомбору.

На свечаностима су били и представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе, бројни грађани и родитељи, родбина и пријатељи младих војника.

- Још једна генерација војника данас је у центрима за обуку положила војничку заклетву и тиме показала да своју обавезу према отаџбини жели да одужи служећи војни рок. Први пут се десило у овом упутном року да, на жалост, не можемо да прихватимо све оне који су желели да служе војни рок. Први пут од како је омогућено цивилно служење војног рока имамо више кандидата који желе да служе у униформи. Такође, добијамо и прва писма са молбом да некога упутимо на служење војног рока. Познато је да је одзив и овога пута рекордни – преко 98 одсто и честитам свима који су допринели да се војнички позив и углед војске у целини врати на ниво који је неопходан - рекао је министар одбране Драган Шутановац данас на свечаности полагања војничке заклетве која је одржана у 1. центру за обуку у Сомбору.

Први пут у истом строју чину полагања заклетве присуствовале су и жене професионални војници и њих је министар одбране посебно поздравио.

Шутановац је потом истакао да се реформе у систему одбране одвијају по плану. Оне имају за циљ да повећају оперативне способности наше војске и да омогуће нашим грађанима да буду спокојни и безбедни, а да Србија буде просперитетно друштво.

- Једна од основних претпоставки тих реформи било је свакако враћање поверења у Војску и угледа војника у Србији. И убеђен сам да ова свечаност и оволики број присутних показују да смо у томе успели. Међутим, реформа има и свој други део. Ових дана у парламенту Србије биће усвојено шест нових закона и први пут две стратегије. Тиме ћемо завршити реформски део који се тиче наших законодавних активности – нагласио је министар одбране.

Шутановац је потом подсетио да је Војска Србије у протеклом периоду показала да је способна и спремна да испуњава све обавезе из све три мисије.

- Недавно одржана вежба у Нишу - MEDCEUR, највећа међународна вежба из области друге мисије, показала је да имамо оперативне способности и да имамо велико поштовање у свету када је реч о помоћи цивилном становништву. А аеромитинг у Батајници, на коме је учествовало 14 земаља са својим летелицама и више делегација указује да имамо потенцијале да организујемо велике аеромитинге и да имамо потенцијале да окупимо све земље у региону и покажемо да смо ми фактор стабилности не само у Србији већ и у овом делу света.

Обраћајући се младим војницима Драган Шутановац је рекао да постоји велико интересовање за школовање у Војној гимназији, где је овога пута било преко 12 кандидата на једно место, као и за школовање на Војној академији која данас представља једну од најпрестижнијих школских установа у Србији. То све указује да поред квантитета имамо и бољи квалитет.

Овога пута је рекордно низак био број војника који су отпуштени у овом периоду од када су септембарци дошли на одслужење војног рока – тај број је испод три одсто и то је за сада најбољи резултат.

Министар одбране је истакао да су Министарство одбране и Војска Србије постали стуб међународне сарадње државе Србије, а у последњем периоду и стуб наше привреде, наше економије. Уговори које спроводи одбрамбена индустрија, захваљујући којима се запошљава више хиљада радника у Србији, направљени су захваљујући активностима Министарства одбране и на тај начин, према речима министра одбране, министарство и Војска Србије доприносе и помажу да у кризној ситуацији грађани у Србији имају посао и могућност да зараде.

- Желим да се обратим и официрима и подофицирима који имају велико искуство у раду са војницима да им кажем да се према војницима односе као према својој деци. Поред војних вештина желим да се ови млади људи врате кућама са успоменама бар онаквим какве су имали њихови родитељи кад су били у војсци – рекао је министар Шутановац, пожелевши младим војницима да у миру одслуже војни рок.

Свечаности у сомборском центру присуствовали су и командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић, начелник Западнобачког управног округа, градоначелници Сомбора и Суботице и представници општина Апатин, Оџаци и Кула.

У изјави новинарима после свечане заклетве министар Шутановац је изразио задовољство због великог одзива у септембарском року. Он је оценио да је најбитнији циљ Стратегије националне одбране завршетак професионализације војске и додао да ће Стратегија националне одбране дати оквир за привођење тог процеса крају.

Министар је говорио и о сету закона који би ускоро требало да се нађу на дневном реду Народне скупштине Републике Србије. Истакао је да су ови закони значајни јер ће заменити постојећу правну регулативу, пошто је тренутно важећа још из периода бивше СФРЈ. Такође је као значајне напоменуо и законе који одређују положај Војске Србије у учешћу у мировним мисијама, као и закон о агенцијама којима ће се постићи осавремењивања система одбране.

- Не очекујем велике дебате о самим законима, већ више нападе личне природе од стране оних који у својим мандатима нису постигли ништа осим лоше политике. Ми ћемо прихватити амандмане који су квалитетни, а оне који мењају дух закона не можемо да прихватимо, рекао је Шутановац.

Шутановац је говорио и закону о одликовањима чије је усвајање оценио као изузетно значајно за систем одбране, а на који се чека већ три године.

Поменути закони су системски и требало би да доврше рад на законодавном оквиру система одбране, рекао је министар Шутановац новинарима данас у Сомбору.

Свечано је било и у осталим гарнизонима Војске Србије где су заклетву положили војници септембарске генерације. Заклетвама су присуствовале највише старешине Војске Србије, а заменик начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Младен Ћирковић присуствовао је свечаној заклетви у 7. Центру за обуку у Лесковцу.

 

 

 

 

 

Email