Вести | Интервјуи
23.04.2012

Интервју начелника Генералштаба Танјугу


Војска способна да одговори на безбедносне изазове

Начелник генералштаба Војске Србије Љубиша Диковић поручио је данас да је војска способна да одговори на све безбедносне изазове са којима се сусреће Србија, али да најбољи начин да се једна држава одбрани јесте да се постара да је нико не нападне.

генерал-потпуковник Љубиша Диковић / Фото: ТанјугДиковић је у интервјуу Танјугу међу безбедносним изазовима Србије издвојио ситуацију у Копненој зони безбедности дуж административне линије, у којој Војска Србије, како је истакао, има улогу фактора стабилности.

Према његовим речима, на том подручју има провокација од стране Албанаца са КиМ, али Војска Србије је у свим таквим приликама поступала у складу са прописима, што потврђује и ефикасна сарадња са Кфором, са којим су, осим честих заједничких патрола, успостављене и такозване "вруће линије" како би се комуникација у инцидентним ситуацијама учинила што ефикаснијом.

Осврћући се на процес реформе Војске Србије, Диковић је рекао да су основни циљеви реформе српских оружних снага које се спроводе протеклих десетак година бројчано мања, технички опремљена и професионална војска, спремна да одговори безбедносним ризицима, односно стварање војске по мери и у функцији државних интереса. "Реформа војске је процес који се не може зауставити. Она је подређена савременим и будућим безбедносним изазовима. И, посебно, ови будући безбедносни изазови је чине незаустављивим процесом. Због тога је веома битна еластичност организације и брзо прилагођавање новим условима који се заиста у последње време брзо мењају", казао је Диковић.

Систем одбране, према његовим речима, тренутно има око 36.000 људи, по чему је, ако се узме у обзир број становника, у врху у региону. "Код нас, можда, постоје већи безбедносни изазови у односу на неке земље у региону, али то је та рационална мера. Поред тога што смо смањили бројну величину, ми смо јединице попунили са професионалним војницима. Опремили смо део јединица по моделу '21'. То је најсавременији модел, то је светски стандард", казао је Диковић.

Као важна достигнућа реформе ВС Диковић је навео и осавремењивање телекомуникационе и информатичке опреме, опремање специјалних јединица по светским стандардима, развијање тренажног авиона домаће производње, унапређивање опреме за снимања из ваздушног простора и постављање војне индустрије на ноге. "Урадили смо шта смо могли. Наша жеља и, иначе, сврха реформи, јесте да војска поседује одређене способности. Процена способности војске, тренутно, мора бити реална, јер само тако можемо имати користи од те оцене. Не смемо прецењивати, али ни потцењивати тренутну способност војске. У овом моменту Војска Србије је способна да одговори безбедносним изазовима са којима се сусреће Република Србија. То грађани треба да знају, и ту дилеме нема", рекао је Диковић.

Коментаришући предлоге о враћању обавезног служења војног рока, Диковић је рекао да не разуме зашто би систем који је набоље мењан једну деценију ико пожелео да враћа на почетак, поготово ако се узме у обзир чињеница да је сваком грађанину који жели да служи војни рок то и омогућено.

Истичући значај интензивирања учешћа припадника Војске Србије у међународним мировним мисијама, Диковић је истакао да је прва линија одбране Републике Србије у иностранству.

Према његовим речима, међународна војна сарадња је апсолутно у функцији спољне политике државе и недвосмислено доприноси јачању позиције и угледа Србије у свету. "Када неко учествује у мировној операцији УН, ја као војник закључујем да је способан и опремљен по светским стандардима да реализује задатке те мисије. Управо, наше учешће у мировним мисијама и има за циљ достизање способности, достизање светских стандарда, не само за мисију учешћа у очувању мира у свету, већ за мисију и одбране земље и помоћи становништву", објаснио је Диковић.

Узимајући за пример контингент Војске Србије који се налази на Кипру, Диковић је истакао да ће та јединица, када се врати у Србију, бити најбоље опремљена и обучена у српском одбрамбеном систему.

Јединице које учествују у мировним мисијама обављајући задатке у иностранству, објаснио је, заправо подижу одбрамбене капацитете Србије, а исти циљ имају и програми регионалне војне сарадње, који осим војног имају и политички и економски значај. "Зато ја немам дилему по том питању. Нисам присталица затварања и вирења кроз прозор шта то комшија ради. Не може се из Србије пратити шта се то дешава у свету. Морате бити на извору. Морате бити тамо где се нешто дешава, да би знали шта је то и предузимали, или позиционирали себе у односу на та дешавања", рекао је Диковић. 

Email