Вести
27.01.2009

СЕМИНАР О УЛОЗИ ПОДОФИЦИРА У ОПЕРАЦИЈАМА У НАСЕЉЕНОМ МЕСТУ


У организацији Управе за обуку и доктрину Генералштаба Војске Србије у Београду је данас почео тродневни регионални семинар о улози подофицира у операцијама у насељеном месту.

Инструктори на семинару су представници Европске Команде оружаних снага САД, капетан Рајан Броменшенкел и старији водник Брајан Боуман. Они ће одржати предавања за 25 полазника семинара из Војске Србије и 15 полазника из оружаних снага Мађарске, Црне Горе и Македоније. Током предавања они ће им пренети део искустава ОС САД из Ирака и Авганистана.

Циљ семинара је упознавање са стандардним процедурама, поступцима и решавањем задатака у операцијама у урбаним срединама. Тежишни део семинара биће посвећен изучавању основних принципа и начела операција у насељеном месту, као и места и улоге подофицира у војним операцијама на тактичком нивоу.

Пуковник Бранко Делетић, заменик начелника Управе за обуку и доктрину ГШ ВС, у свом обраћању је истакао да смо сведоци да се кроз историју ратовање са отворених простора постепено сели у урбане средине, посебно у садашњем времену, због јачања тероризма, те зато треба сагледати начине реаговања на актуелне изазове, ризике и претње.

Email