Вести | Државно партнерство са Охајом
12.09.2014

Гашић и Aшенхeрст о војној сарадњи Србије и САД


Susret ministra odbrane sa komandantom Nacionalne garde OhajoМинистар одбране Братислав Гашић састао се са командантом Националне гарде Охаја генерал-мајором Дебром Ашенхерст, са којом је констатовао да је билатерална војна сарадња Србије и САД најразвијенији део односа две земље.

Гашић и Ашенхерст анализирали су резултате Програма државног партнерства и сагласили се да би сарадња требало да буде настављена несмањеним интензитетом. Уз организацију бројних обука, вежби и семинара, приоритети су и наставак рада на пројекту развоја базе „Југ“. База би, према заједнички израђеном и усвојеном Мастер плану, од 2015. требало да почне да ради пуним капацитетом као Регионални центар за обуку јединица за мултинационалне операције. Србија, како је рекао министар Гашић, жели да настави са развојем базе у складу са усвојеном динамиком опремања и развоја до 2017. године.

Susret ministra odbrane sa komandantom Nacionalne garde OhajoГенерал-мајор Дебра Ашенхерст констатовала је да је претходна вежба „Platinum wolf 14“ круна досадашње сарадње и заједничког рада на развоју базе. Саговорници су сагласни да ће и предстојећа вежба „Platinum wolf 15“ бити одлична прилика за показивање резултата. Aшенхeрст је истакла да ће Национална гарда Охаја и у наредном периоду наставити са подршком и помоћи Војсци Србије не само када је реч о даљем развоју базе, већ и у другим областима. 

На састанку је наглашено да је пројекат „Хуманитарнa асистенцијa“, који обухвата реновирање једне предшколске установе и школе у Бујановцу, од великог значаја и да ће тиме додатно бити учвршћено пријатељтво два народа.

Susret ministra odbrane sa komandantom Nacionalne garde OhajoС циљем подизања оперативних и функционалних споспобности Војске, министар одбране рекао је да би тежиште требало да остане на војно-војној сарадњи. Узлазни тренд сарадње могао би да буде остварен и када је реч о употреби јединица у ванредним и кризним ситуацијама, сајбер безбедности, верској служби и војномедицинској сарадњи, закључио је Гашић. 

Министар одбране честитао је команданту Националне гарде Охаја недавно именовање на дужност председавајућег Асоцијације свих националних гарди САД, посебно јер је реч о првој жени чина генерала на тој одговорној функцији.
Email