Вести
12.04.2012

Сећање на херојство панонских морнара


Сећање на херојство панонских морнараПрипадници Речне флотиле обележили су данас 71. годишњицу потонућа монитора „Драва“ и целокупне посаде на челу с командантом, официром Краљевске морнарице, поручником бојног брода 1. класе Александром Берићем.

Обележавајући годишњицу херојског отпора фашистичком агресору и потонућа брода Југословенске краљевске морнарице, припадници Речне флотиле, на челу с командантом пуковником Андријом Андрићем, спустили су уз звуке бродских сирена са брода „Шабац“,  венце у воду на позицији потонућа.   

Након готово тридесетоминутне борбе са ескадрилом немачких „штука“, у 8 часова 12. априла 1941. године, на 1.287 пловном километру реке Дунав, у близни данашњег места Челарево, након што је, бранећи небо над отаџбином, погођен са преко 30 бомби, потонуо је монитор „Драва“.

Сећање на херојство панонских морнараБазирајући у Бездану, од првог дана Априлског рата посада је водила борбе штитећи границу према Мађарској током којих је оборила 14, а тешко оштетила 16 авиона и 2 патролна брода нацистичких сила осовине.

Александар Берић, командант монитора, заједно са својим бродом и 78 чланова посаде, извршавајући часно своју командантску дужност и завет да неће дозволити да брод падне у руке окупатора, поздрављајући државну заставу, потонуо је на дно Дунава.

О супротстављању посаде брода далеко надмоћнијем агресору и часном жртвовању, присутнима је говорио капетан Драган Спасојевић. Цвеће у таласе Дунава спустили су и Берићеви потомци, унуке Александра и Биљана.

Поред многобројних одликовања Александар Берић постхумно је, априла 2002. године, одликован и Медаљом части.

„Не знам шта нам доноси сутрашњи дан и да ли ћемо уопште остати живи. Ја сам брод примио и нећу га предати непријатељу у руке. Ко од вас хоће са брода, може ићи. Разрешавам га заклетве.“  (Из обраћања команданта Берића посади монитора „Драва“ непосредно по избијању рата)

Email