Вести
27.06.2011

Посета министра одбране и начелника Генералштаба Краљеву


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић посетили су данас Краљево и околину.

Министар Шутановац и градоначелник града Краљева Љубиша Симовић том приликом открили су у Ушћу спомен обележје погинулима из тог места и околине у ратовима од 1991. до 1999. године.

На спомен обележје погинулим борцима венце су положиле делегације Министарства одбране и Војске Србије, града Краљева, породице погинулих и представници Удружења бораца ратова 1991-1999. године.

- Период сукоба и ратова у савременој Европи завршио се половином прошлог века, међутим, наша земља је, нажалост, и деведесетих година била у сукобима у којима су, осим велике материјалне штете, најтеже биле људске жртве. Овај споменик, као и сви споменици у Србији који нас упућују на наша тешка времена у прошлости, треба да упути поруку и политичарима у Србији да одлуке које доносе треба да буду окренуте, пре свега, ка животу, јер без живота ничег другог и нема, рекао је Шутановац.

Министар је истакао да Србија данас жели добар суживот са својим комшијама и пријатељима у окружењу, свесна да ти односи у прошлости нису увек били добри.

- Управо овакви споменици треба да нас опомену да врста политике која је довела до таквих жртава никада више не треба да се понови. Верујем да је Србија данас посвећена миру, као и цео регион, и да смо, пре свега, посвећени бољем животу грађана, нагласио је Шутановац.

У наставку посте Шутановац и Милетић са сарадницима обишли су реновирану гарнизонску амбуланту у Краљеву која је била тешко оштећана у прошлогодишњем земљотресу.

Том приликом министар је свечано отворио амбуланту у чије је реновирање и набавку нове опреме уложено 57 милиона динара.

"Земљотрес који је прошле године погодио Краљево нанео је велику материјалну штету привреди, појединцима али и Војсци Србије. Утврдили смо да укупна штета на објектима износи 300 милиона динара", рекао је министар изражавајући задовољство што се отвара реновирана амбуланта са најбољом и најмодернијом апаратима који постоје у земљи.

Министар Шутановац је рекао да ће 9300 војних осигураника у потпуности добити здравствену заштиту и да неће путовати на лечење у Ниш, Београд и Нови Сад. На тај начин, према речима министра, уштедеће се велика новчана средства пошто "годишње из Краљева на путне и здравствене трошкове војних осигураника који се лече ван Краљева одлаѕи 100.000 евра. "Уштедећемо 20 до 30 одсто те суме и тако за неколико година вратити целу инвестицију", додао је министар Шутановац.

Министар одбране је посебно подвукао да систем одбране није само фактор стабилности већ и фактор економског развоја. Он је навео да су за градове попут Краљева, Куршумлије, Врања и Прокупља издвајања од стране Министарства одбране већа него за неке друге развијеније градове.

Начелник Генералштаба генерал Милетић, рекао је на отварању, да ће у новој амбуланти припадници Војске, не само из Краљева већ из Новог Пазара и Рашке имати виши ниво здравствене заштите додајући „да се се нада да је ово једна од амбуланти које ће се отвaрити по гарнизонима и једна од активности која модернизује нашу војску“.

Командант 2.бригаде, бригадни генерал Душан Стојановић рекао је да се у касарни „Јарчујак“ у завршној фази адаптације налазе још два стамбена објекта, а остале активности на санацији зависиће од расположивих средстава.

На крају посете, министар Шутановац и градоначелник Симовић посетили су тешко оболелу Ирену Пауновић из Краљева којој је неопходно 120.000 евра за лечење и операцију у Аустрији. Министар је обећао да ће припадници Војске Србије у Краљеву покренути хуманитарну акцију за прикупљање средстава за њено лечење, и да ће све учинити да се акција прошири.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

Одговарајући на питање новинара о професионализацији, министар Шутановац рекао је да је професионализација Војске Србије окончана на ефикасан и ефектан начин и да наша искуства користе и армије много развијенијих земаља од Србије, као што је Немачка. Он је рекао да упоредна статистика Војске Србије и земаља у окружењу показује да је наша војска у у бољем стању од многих.

Шутановац је додао да је професионални састав ВС попуњен са више од 90 одсто и да је интересовање за добровољно служење ВС од септетембра толико да има више од три кандидата на једно упражњено место.“Заиста можемо да кажемо да је процес који водимо последње четири године завршен на веома ефикасан и ефектан начин. Поготово је то значајно у години у којој имамо 150 милиона евра мање у буџету него 2008. године”, нагласио је министар. Он је додао да експерти из западних земаља кажу да је Србија урадила реформу боље него поједине земље које су већ у НАТО-у.

„Поједине земље које сада раде професионализацију, долазе код нас да би искористиле наша искуства. Ради се о далеко развијенијим земљама од Србије, као што је на пример Немачка”, рекао је он.

Поводом обелодањивања дела извештаја под ознаком службене тајне о припремама за одбрану у претходним годинама, које су разматрали посланици и у којима се наводи да поједина предузећа и установе игноришу те припреме, министар Шутановац је рекао да је и поред љутње што су изводи доспели у јавност, задовољан да су први пут урађене припреме за обавезе одбране на нови начин.

„Очигледно да одређена предузећа на то нису била спремна. Немам горчину зато што нису била спремна, имаћу горчину ако не буду била спремна у будућности. У контакту смо са свима и чини ми се да данас већ то изгледа много боље и да ће у наредним годинама бити на захтеваном нивоу”, рекао је министар.Он је додао да су сви почетници у томе и да не постоји жеља да се било ко кажњава, већ да се систем унапреди и да ми идемо у том правцу.

Министар је још једном нагласио да оно што је класификовано као службена тајна или строго поверљиво, не сме да буде доступно јавности, ако желимо да градимо државу која се базира на закону.„Нажалост, овај документ је изашао из парламента, који управо дефинише законе и проблем лежи у одговорности оних који данас седе у скупштинским клупама”,оценио је Шутановац.

Email