Вести | Државно партнерство са Охајом
05.06.2012

Командант Копнене војске у посети САД


Командант Копнене војске у посети САДКомандант Копнене војске генерал-мајор Милан Мојсиловић борави од 3. јуна у радној посети Сједињеним Америчким Државама.

Генерал Мојсиловић је у Вашингтону разговарао с високим војним званичницима оружаних снага САД - начелником штаба америчке Копнене војске генералом Рејмондом Одијерном, замеником директора за политичко-војне односе за Европу, НАТО и Русију у „Ј-5“ Здруженог генералштаба САД контраадмиралом Џефријем Харбесоном и заступником директора Здруженог штаба Бироа националне гарде САД генерал-мајором Беријем Колном.

Генерал Одијерно поздравио је сарадњу Војске Србије са Националном гардом Охаја и истакао отвореност војнообразовних институција САД за школовање и усавршавање припадника ВС, како у САД тако и у Европи. Он је подржао сарадњу копнених војски Србије и САД у Европи и сарадњу ВС и Кфора и подвукао да припадници оружаних снага САД у оквиру америчког контингента Кфора „знају своје место и улогу и неће излазити из оквира свог мандата“.

Командант Копнене војске у посети САДАмерички генерал посебно је је поздравио дипломирање кадета Бранка Ковачевића на Вест Поинту, престижној академији Копнене војске САД.

Командант Копнене војске упознао је генерала Одијерна са процесом реформе Војске Србије, професионализацијом и процесом обуке и упућивања јединица ВС у мултинационалне операције и позвао га да у предстојећем периоду посети Србију.

Током сусрета са контраадмиралом Харбесоном истакнуто је да су приоритети сарадње заједничке вежбе, обука, развој подофицирског кора, као и заједничке активности на развоју базе „Југ“. Оцењено је да је Кфор фактор стабилности и безбедности на Косову и Метохији и да ће се сарадња ВС и Кфора наставити ради спречавања нестабилности у региону.

Командант Копнене војске у посети САДТежиште разговора на састанку с генералом Колном из Бироа националне гарде САД био је пројекат базе „Југ“, којим је предвиђено формирање националног центра за обуку јединица за учешће у мултинационалним операцијама, његово прерастање у регионални, а потом у центар Партнерства за мир.

Генерал Колн је оценио сарадњу ВС и Националне гарде Охаја успешном и поручио да ће Биро националне гарде САД пружити подршку свим активностима од обостраног интереса. Он је истакао да подофицирски кор представља окосницу свих видова оружаних снага САД и указао на значајне инжињеријске капацитете, који такође могу бити у функцији даљег унапређења партнерских односа.

Генерал Мојсиловић посетиће данас Националну гарду Охаја, а радну посету САД завршава 9. јуна.

Email