Вести
25.08.2011

Изјава генерала Милетића Танјугу


Српска авијација сутра гађа ракетама "ваздух ваздух"
БЕОГРАД, АСЕНОВГРАД, 25. авуста (Танјуг) - Начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић изјавио је да ће сутра на бугарском полигону "Шабла" припадници српске ловачке авијације, заједно са бугарским колегама гађати циљеве ракетама "ваздух ваздух".

"Гађања ће извести и наша ловачка авијација са авионима "Миг 29", ракетама "ваздух ваздух" и то је активност која ће се извести сутра на полигону Шабла", рекао је Милетић у телефонској изјави Танјугу из Асеновграда у Бугарској.

Он је навео да је прошле године на истом полигону први пут изведено заједничко бојно гађање припадника две војске када су припадници Војске Србије користили ракетне системе "КУБ" и "НЕВА".

Према његовима речима, припадници Војске Србије и ове године ће увежбавати гађање циљева из истих ракетних система.

Милетић, који се јуче у Софији сусреао са начелником Генералштаба оружаних снага Бугарске генералом Симеон Симеоновим и министром одбране Ањуом Ангеловим је навео да је у тим разговорима констатовано да је сарадња две војске јако добра.

"Констатовали смо да је сарадња јако добра и да је посебно интензивирана од 2009, а оно што односе чини карактеристичним су заједничке активности којима се изграђују оперативне способности обе војске и достижу одређени нивои интероперабилности", рекао је он.

Начелник Генералштаба Војске Србије је навео и да "у последњих неколико година редовно и интензивно изводимо заједничку обуку и заједничке вежбе".

"За сваку војску која жели да рационално и ефикасно одговори на савремене изазове ризике и претње безбедности важно је да размењује искуства са оружаним снагама других државама и да их проверава и примењује на заједничким вежбама", рекао је он.

Милетић је током дана обишао Четврти артиљеријски пук у Асеновграду а сутра ће присуствовати заједничком бојном гађању у ваздушном простору, на полигону Шабла.

На том полигону припадници Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и армије Бугарске припремају се за заједничко бојево гађање циљева у ваздуху.

Припадници 250. ракетне бригаде Војске Србије за противваздухопловна дејства припремају се за гађање ракетним системима "КУБ" и "НЕВА".

Ове године учествује и ловачка авијација 204. ваздухопловне бригаде чији припадници ће са авионима "Миг 29" гађати падобранску мету, док ракеташи поред падобранске, гађају и радио вођену мету.

Заједничко бојно гађање на полигону "Шабла", од 16. до 29, представља наставак успешне сарадње војски Србије и Бугарске.

Током претходне године извршено је гађање циљева у ваздуху ракетним системима, а ове године у гађању учествује и ловачка авијација.

(Крај) дм/вл

Email