Вести
18.02.2009

Конференција за новинаре министра одбране и начелника Генералштаба ВС у Нишу


У Нишу је данас одржана анализа оперативних способности Копнене војске за 2008. годину, којој су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, начелник ГШ ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић и друге најодговорније старешине Војске Србије.

Министар одбране Драган Шутановац, нагласио је на конференцији за новинаре да су у односу на прошлу годину сви сегменти оперативне способности Копнене Војске побољшани, али да још није достигнут жељени ниво из разлога који нису у домену система одбране – почев од финансија до нагомиланих проблема током дугог низа година.

- Анализирајући прошлу годину данас сам изнео и тежишне задатке које ће у наредном периоду спороводити Министарство одбране. Пре свега мислим на усвајање стратегијских докумената – Стратегије националне безбедности, Стратегије одбране, Стратегијског прегледа одбране као и Доктрине Војске Србије. Такође, желимо да током идућа три месеца усвојимо пројекте Закона о војној, радној и материјалној обавези и Закона о цивилној служби, који су већ прошли Владу Републике Србије и упућени су Скупштини – рекао је министар Шутановац и додао да очекује да се после тога у наредна три месеца заврше пројекти Закона о цивилној заштити, Закона о агенцијама, Закона о производњи наоружања и војне опреме, као и Закон о употреби Војске Србије и других снага одбране у мултинационалним операцијама ван граница Републике Србије.

Један од значајних задатака, како је најавио Шутановац, биће јачање цивилне и демократске контроле оружаних снага. Он је подсетио да је Европска комисија похвалила наше резултете у том погледу што је једна од важних ставки приближавања Србије Европској унији.

Шутановац је најавио и организационе промене у Министарству одбране у склaду са актуелним изазовима, ризицима и претњама. Он је рекао да ће се наставити ca активностимa у погледу опремања војске савременим средствима током ове године, као и са процесом професионализације. Министар је нагласио да планирани крај пројекта професионализације Војске Србије до краја 2010. године вероватно неће бити остварен звог актуелне финансијске ситуације.

- Морам да нагласим – рекао је Шутановац – да ми у Министарству не одустајемо од тог пројекта. За 2.400 места за професионалне војнике имали смо преко 5.000 кандидата што говори да се поверење у Војску Србије враћа.

Министар је рекао да се питање ангажовања наших јединица у мировним операцијама разматра у систему одбране, али да коначну одлуку о томе доноси Парламент. Он је за половину године најавио отварање наше канцеларије при Натоу у Бриселу, чиме би у пуној мери требали да се ангажујемо у Партнерству за мир.

Шутановац је нагласио да ће се и даље радити на унапређењу материјалног положаја припадника Војске, не само у домену плата, него и стамбеног збрињавања. Министар је најавио да ће се током наредне године решити око 1.000 стамбених питања, што је за око три пута више од броја људи који годишње улазе у систем одбране, а имају право на стамбена потраживања. Он је дoдао да је лане решено око 1.400 стамбених питања.

- Реформишемо и систем војног образовања. Од ове године имамо усавршавање за официре на четири нивоа, а уводимо високи курс безбедности и одбране. Такав курс постојао је и раније и похађали су га и људи из других министарстава, односно државни службеници- рекао је министар одбране.

Према његовим речима, током године наставиће се са реализацијом Мастер плана, односно продајом вишка непокретности које су неперспективне. Шутановац је рекао да је то питање донекле измештено из Министарства одбране, али да ће оно помоћи да се проблем реши што је могуће ефикасније.

Министар је најавио да се до половине идуће године реши питање вишкова убојних средстава, као и оних која нису адекватно складиштена, да би се избегла дешавања као пре неколико година у Параћину.

Шутановац је најавио и коначан завршетак базе Цепотина. Он је нагласио да је посао могао да буде завршен и до крајa прошле године, али да у том случају, квалитет не би био на одговарајућем нивоу. - Очекујем да са првим лепим данима та база буде у функцији Копнене војске и 4. бригаде – рекао је министар.

Министар одбране поновио је намеру да се изгради нови објекат у коме би се објединило Министарство и управни део Војске Србије, односно Генералштаб.

Шутановац је најавио и неколико значајних догађаја промотивног карактера за наредну годину издвојивши вежбу „Дипломац“, промоцију потпоручника, велики међународни аеромитинг у септембру, те интервидовску вежбу „Пештер 2009“, као и међународну вежбу у области војног здравства која ће бити веома важна за унапређене интероперабилности наших оружаних снага.

У првом обраћању медијима након постављења на дужност начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић је нагласио - Данас смо имали прилику да на анализи оперативних способности Копнене војске за 2008. годину дефинишемо и тежишне задатке војске, односно, да имплементирамо планове и задатке који су већ дефинисани програмским документима за ову годину. Тежишне задатке Војске Србије у 2009.години можемо условно поделити у две групе, и то на оне који проистичу из дефинисаних мисија војске и другу групу задатака везану за наставак реформских процеса у војсци.

У делу реформских задатака наше тежиште је на развоју капацитета интероперабилности војске и у том смислу тежићемо осавремењавању система обуке, техничкој модернизацији и поступној професионализацији. У реализацији ових задатак наше снаге углавном можемо усмерити на осавремењавање система обуке, док ће техничка модернизација и професионализација зависити од могућности финансирања. Развојем капацитета интероперабилности наша војска ће постати поуздан партнер армијама других земаља и може учествовати у сузбијању свих могућих облика угрожавања безбедности на нашим просторима.

Коментаришући саопштење Центра за евроатлантске студије о постављењу генерал-потпуковника Младена Ћирковића на место заменика начелника ГШ ВС министар одбране Драган Шутановац је рекао - Ми смо демократски развијена земља и уколико желимо да поштујемо евроатлантске вредности морамо да поштујемо оно што се зове судска власт. У Србији нико не може да осуђује осим суда. Мислим да поменута изјава нема утемељење у реалности. Не знам који су мотиви, али против генералa Ћирковића се не води никакав поступак и нико не може да даје себи за право да пресуђује другим људима и одлучује о људским судбинама. По питању забране уласка у ЕУ, могу да кажем да је генерал Ћирковић учествовао у рату 1999.године и да се по ланцу командовања налази на тој листи, али не мислим да је то нешто што на било који начин треба да угрози његову каријеру. Уосталом, генерал Ћирковић је неколико пута путовао у земље ЕУ заједно са мном.

Министар Шутановац је на конференцији за штампу изразио велико незадовољство због непрофесионалног написа у Политици о наводном дуговању Министарства одбране према НИС-у.
- Неприхватљиво је да се по старим манирима оптужује МО и ВС за велика дуговања према НИС-у, а да притом новинарка није контактирала никог из МО и информисала се да ли су те тврдње тачне. Систем одбране је озбиљан систем, постоји Управа за односе с јавношћу, и ко год је хтео да пита могао је да добије одговор за један дан. Није тачно да нас као систем одбране забрињава промена власничке структуре НИС-а, јер ми смо у прошлој години испунили апсолутно све обавезе према НИС-у. У овом тренутку имамо обавезе из јануара ове године, али то су обавезе на месечном нивоу и њих испуњавамо сваког месеца, рекао је министар.

Коментаришући новинарско питање о исплати пензија бившим припадницима ЈНА и ВЈ којима је исплата принадлежности престала када су напустили Црну Гору и доселили се у Србију, министар је рекао да се сваки случај разматра појединачно. То је, како је рекао „осетљиво питање“, али треба испитати да ли је неко од тих људи изабрао да живи у Црној Гори јер су у датом тренутку тамошње војне пензије биле веће, а одлуку променио када се у Србији стање поправило. Они би требало да захтевају заштиту права пред међународним судом у Стразбуру, јер им је на основу спорног закона Црне Горе прекинута исплата пензија због промене пребивалишта, објаснио је министар Шутановац на данашњој конференцији за новинаре у Нишу.

Email