Вести
10.09.2010

Гађање ракетних једница ПВО на полигону Шабла у Бугарској


После 21 године ракетне јединице Противваздухопловне одбране Војске Србије извршиле су успешно гађање циљева у ваздушном простору системима „Нева“ и „Куб“ на полигону Шабла у Бугарској. Изузев дејстава 1999. године, 250. ракетна бригада није имала прилику да, у склопу борбене обуке, лансира пријектиле са својих ракетних система од 1989. године, када је слично гађање изведено на обали Јадрана и у Совјетском савезу.

Гађање је изведено у две етапе, а ракетне батерије „Куба“ и „Неве“ гађале су покретне циљеве у ваздуху.

Нису само успешни погоци и рутински рад 45 припадника 250. ракетне бригаде на Шабли показали зашто та једница на својој ратној застави носи ленту ордена Народног хероја. Српски официри и подофицири показали су висок ниво стручности и војничке вештине, која је у руковању сложеним ракетним системима ПВО неопходна.

Бригадни генерал др Миодраг Гордић командант 250. ракетне бригаде није био изненађен успехом у Бугарској.

- Ракетне једнице ПВО имају један од најразрађенијих система провера оперативне оспособљености у Војсци Србије која подразумева детаљну контролу људства и технике на основу низа параметара. Једноставније речено, лансирање ракете само је „тачка на и“ у процесу који се у нашим јединицама готово свакодневно проба и проверава. Дакле, сви поступци који су се данас рутински провели на полигону Шабла, небројено пута су „проиграни“ у нашим касарнама и полигонима – објашњава генерал Гордић.

Према његовим речима, гађање само по себи јесте лична сатисфакција, крајња потврда обучености људи чија је оспособљеност и пре Шабле била итекако мерљива. Гордић подвлачи да велика већина припадника бригаде која је допутовала у Бугарску није имала прилику да учествује нити у борбеним дејствима нити у бојним гађањима.

- Врло је важно знати да је гађање једница ПВО „тимска игра“. Нема ту простора за истицање личних заслуга. Свако у том процесу чини карику ланца који се не сме прекинути, од механичара преко послужиоца до командата, од водника до генерала – подвлачи командант 250. ракетне бригаде.

Да је та тврдња у потпуности тачна, видело се и по заједничком раду команданата дивизиона „Нева“ мајора Тиосава Јанковића и „Куб“ мајора Игора Голубовића. Од првог до последњег корака током припреме и извршења гађања они су провели са својим људима, а сарадња са бугарским колегама током припреме технике била је веома коректна.

Пошто у Србији не постоји полигон који би испунио безбедносне стандарде за овакве активности, 250. ракетна бригада слична гађања ће изводити у иностранству, највероватније у државама које поседују системе ПВО који се налазе у наоружању Војске Србије као и одговарајуће полигоне. 

Email