Вести
01.07.2010

ЗАЈЕДНИЧКА ОБУКА ПРИПАДНИКА ВОЈСКИ СРБИЈЕ, РУМУНИЈЕ И САД


Припадници 31. пешадијског батаљона 3. бригаде КоВ Војске Србије, од 28. јуна до 9. јула, на полигону „Бабадаг“ у Румунији,  око 40 километара од луке Констанца на Црном мору, заједно са колегама из Румуније и Сједињених Америчких Држава изводе обуку пешадијских одељења. У питању је прво учешће припадника Треће бригаде на међународним активностима таквог типа.

Тридесетшест припадника 31. пешадијског батаљона, које предводи мајор Бранислав Стевановић из Команде Копнене војске, добило је прилику да размени искуства са припадницима страних армија. План заједничког увежбавања предвиђа да пешадијска одељења самостално пролазе поједине сегменте тактичке и ватрене обуке уз могућност примене сопствених процедура, али и радњи и поступака којих се придржавају и припадници партнерских оружаних снага.

Према речима мајора Стевановића, заједничка обука је шанса да се наши војници упознају са опремом, наоружањем и тактичким процедурама војски земаља са којима сарађујемо у оквиру „Партнерства за мир“. Према његовом мишљењу важно је да наши војници практично, упоређујући се са другима, провере колико су квалитетно обучени.

Судећи по резултатима од прва три дана обуке, српски војници оставили су веома добар утисак на припаднике војски партнерских земаља. На заједничкој санитетској обуци показали су завидан ниво прилагодљивости процедурама америчке војске приликом извлачења рањеника хеликоптером из зоне операција. Од другог дана боравка у „Бабадагу“ војници се налазе изван зоне међународног кампа где увежбавају елементе одељенске обуке пешадије са сложеним тактичким супозицијама.

Приликом вежби користи се најсавременији систем праћења тактичке обуке војника пешадије „Дајс“, који користи Копнена војска САД. Специјални сензори на прслуцима и шлемовима војника детектују „поготке“ и обавештавају војника на терену о томе да ли је погођен и коликој мери је онеспособљен за даљу борбу. Систем путем сателитског праћења омогућава руководиоцу вежбе да на екрану посматра кретање војника и правилност тактичких радњи на терену.

 
Email