Вести | Спорт у Војсци
08.08.2014

Отворено Регионално војно првенство у планинском трчању


Војна спортска манифестација „ЦИСМ Регионално војно првенство у планинском трчању – Копаоник 2014“ отворено је синоћ у комплексу „Конаци“ на тој планини Србије. Спортско надметање отворио је шеф Делегације Србије при ЦИСМ бригадни генерал Синиша Радовић.

Он је том приликом рекао да спортисти наступом на такмичењу значајно доприносе промовисању војног спорта, развоју физичких способности припадника оружаних снага и јачању међународне војне сарадње у региону.

- За Министарство одбране и Војску Србије ово је веома важна активност и значајан скуп јер потврђује до сада постигнуте резултате на које је Министарство одбране поносно. Делегација Србије при Међународном савету за војне спортове - ЦИСМ има задатак и обавезу да унапређује физичку способност свих припадника система одбране, војни спорт и спорт уопште. Све то за нас представља подстрек и мотивацију. Наша делегација радиће као и до сада, посвећено и одговорно, и то ће бити наш допринос унапређењу спорта и подзању капацитета Министарства одбране у свим областима, рекао је генерал Радовић.

Он је захвалио свима што су допринели да ово првенство окупи војне спортисте из региона, и што учешћем на оваквим такмичењима унапређују спорт, подижу дипломатски потенцијал и углед својих оружаних снага и држава.

- Желим свима много такмичарске среће, да надметање протекне без повреда и, иако све сматрам победницима, нека сутра на победничком постољу буду најбољи, рекао је шеф Делегације Србије при ЦИСМ.

Присутнима се обратио и председник општине Рашка Игњат Ракитић који је пожелео свима добродошлицу и истакао одличну сарадњу Министарства одбране, Војске Србије и локалне самоуправе. Такође, пожелео је свим такмичарима фер борбу и много спортске среће.

Отварању војне спортске манифестације присуствовали су и заменик начелника Генералштаба генерал-потпуковник Јовица Драганић, представници Министарства одбране и Војске Србије, представници општине Рашка и бројни љубитељи и поштоваоци спорта и планине Копаоник. У оквиру свечане церемоније отварања приређен је и културно-уметнички програм.

Учеснице првенства, које се одржава од 6. до 9. августа у оквиру спортског тренинг кампа на Копаонику, су репрезентације оружаних снага Бугарске, Румуније, Македоније, Словеније, Црне Горе и земље домаћина – Србије. После дефилеа војних спортиста интониране су химне Републике Србије и ЦИСМ. Заставу Србије подигли су представници Војске Србије који су победили на првом регионалном такмучењу у планинском трчању одржаном 2010. године у Димитровграду, а заставу ЦИСМ победници последњег такмичења 2012. године такође у Димитровграду, представници Оружаних снага Румуније.

Такмичење на Копаонику подразумева трке за мушкарце - 8,8 километара, односно три круга, и за жене које треба да истрче 6 километара, односно два круга.

 

Email