Вести
26.12.2011

Трећа ротација српских мировњака упућена у Либан


Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Милан Бјелица приредио је пријем за припаднике Војске Србије који данас у оквиру треће ротације одлазе у мировну мисију Уједињених нација у Либану. Контигент српских војника,  који чине потпуковници Иван Лазаревић и Игор Авдић, мајор Александар Станојевић и капетани Саша Вујичић и Сашо Трајковић, у Либану ће провести наредних шест месеци на дужностима штабних официра на различитим нивоимa.

Трећа ротација српских мировњака упућена у ЛибанГенерал Бјелица пожелео им је срећан пут у мисију у којој ће према његовим речима представљати Војску Србије, али и своју земљу. Том приликом истакао је да су безбедност и добра војна и цивилно-војна сарадња приоритет ког се српски мировњаци морају придржавати у мисији у Либану.

Свим припадницима контигента, осим потпуковнику Ивану Лазаревићу који је 2003. и 2004. године у статусу војног посматрача учествовао у мисији у Источном Тимору, биће ово прво учешће у некој од мировних мисија УН.

Припреме српског контигента за ову мисију реализоване су у неколико фаза – од селекције која је спроведена у Центру за мировне операције Генералштаба, на основу које су изабрани кандидати за мисију, до двонедељних припрема које су одржане у Центру за мировне операције и Центру за обуку логистике у Краљеву.

За време мандата ове ротације, у мисију ће бити упућен контигент Војске Србије величине вода, а један од задатака српског тима који данас путује за Либан биће прихват и упућивање тог контигента у зону операције.

У 2012. години предвиђено је значајно повећање учешћа припадника Војске Србије у мировним мисијама.

Email