Вести
09.04.2012

Вежба подржана симулацијама „Ибар 2012“


ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ

Вежба подржана симулацијама „Ибар 2012“У Центру за обуку путем симулација Генералштаба Војске Србије у току је извођење вежбе подржане рачунарским симулацијама „Ибар 2012“ по теми „Пешадијски батаљон у одбрани са преласком у напад“.

Вежбом, коју команда 21. пешадијског батаљона изводи од 4. до 12. априла, руководи пуковник Мухарем Фазлић, начелник штаба 2. бригаде Копнене војске.

Циљ вежбе је унапређење обучености команде батаљона и командира чета и водова за планирање, припрему и извођење операције у складу са начелима употребе, као и обука команде батаљона за рад на доношењу одлуке и командовање током извођења операција.

Досад је реализована обука контролора, командира водова и оператора, командира чета и играјуће команде бригаде, формирано је командно место и почеле су припреме за извршење и увежбавање извршења I мисије, а до краја вежбе јединице ће се увежбати и у извршењу задатака II мисије.

Вежба подржана симулацијама „Ибар 2012“Центар за обуку путем симулација пружа подршку вежбајућим структурама у виду симулираног опретивног окружења, ангажовања противничке стране, контролно-аналитичког апарата, док је новина на вежбама симулације ангажовање Одељења цивилно војне сарадње (Ј-9) Генералштаба на моделовању супозиција из области цивилно-војне сарадње као и лица из Црвеног Крста Србије.

Учеснике вежбе у петак је обишао заменик начелника Генералштаба генерал-мајор Милан Бјелица. Том приликом он је истакао да је овакав вид вежби веома погодан за ефикасно и рационално обучавање команди јединица и установа Војске.

Вежбе подржане  рачунарским симулацијама су вежбе којима се коришћењем рачунарски симулираног окружења (простор, људство, опрема,  ресурси и информације), у реалном времену, практично оспособљавају, увежбавају и проверавају команде јединица и установа ВС за извршење додељених задатака из све три мисије Војске.

 

Email