Вести
09.02.2011

Промовисана монографија „Војска Србије“


У Свечаној сали Дома Војске Србије данас је промовисана монографија „Војска Србије“ чији су аутори државни секретар у Министарству одбране др Зоран Весић и мр Душан Бабац. Међу корицама књиге сабране су историјске чињенице, али и информације о стању Војске Србије данас. Монографија је настала као окосница кључних организационих промена система одбране у оквиру професионализације наших оружаних снага.


Промоцији су присуствовали министар одбране Драган Шутановац, државни секретари, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић са члановима колегијума, личности из културног и јавног живота, бројни гости и представници медија.

Министар одбране Драган Шутановац истакао је да се појавила потреба да се Војска Србије домаћој и међународној јавности представи монографијом која ће садржати нит онога што је урађено и онога што ће се тек радити.

Он је подсетио да је Војска Србије у доба својих зачетака била професионална и да је данас поново професионална. Сви они који данас критикују професионализацију, према речима министра одбране, морали би да пронађу и речи критике према историји на коју смо сви поносни.

Шутановац је рекао да су већ општа места постале оцене да је реформа система одбране успешна као и да је на глобалном нивоу Војска Србије препозната као војска мира и партнерства, али да очекује да медији о томе више извештавају. Он је набројао посете представника најмоћнијих држава и њихових војски као сведочанство респекта које они имају према Војсци Србије. Министар је подсетио и на реформу војног школства које поново образује кадете и официре из разних земаља.

Министар је, том приликом, истакао да је у резолуцији Европског парламента реформа система одбране оцењена изузетно повољно, „без зареза“ и неких додатних захтева. Он је рекао да није новост да се грађани интересују за приступање професионалној Војсци, али да је потпуна новост податак да је данас, неколико дана после јавног позива за добровољно служење војног рока, пријављен двоструко већи број кандидата него што Војска потражује.

То је одговор свима, поручио је Шутановац, који су прижељкивали да реформе не успеју и да тај неуспех доживе као сопствени успех.

Министар је рекао да је успех Министарства одбране успех свих оних који верују у Србију и њену војску. Он је нагласио и да монографија која је данас представљена није ни у једном сегменту политички обојена, него се бави искључиво припадницима Војске.

Државни секретар Весић је, говорећи о монографији, рекао да је изузетно значајно што она обухвата историју српске војске од средњег века до данашњих дана, што ово дело чини јединственим.

- Српски војник је оно по чему је српска војска била, али и остала, препознатљива, чак и у ситуацијама када наша армија није имала најсавременију опрему и наоружање. Управо у томе је квалитет српске војске, а српски војник је њена основа - нагласио је државни секретар илуструјући своју оцену записима припадника страних армија о подвизима наше војске и њених припадника током ратова који су обележили претходно столеће.

-Не можемо градити будућност, истакао је он, ако немамо прошлост, јер је наша будућност осликана у прошлости, али је такође, јако битно напоменути да се будућност не може градити ако сте заробљени у прошлости. Он је изразио уверење да је Војска Србије у протеклих неколико година управо пронашла тај баланс, јер се ослања на сјајну традицију, а да се с друге стране, модернизује и професионализује и израста у модерну армију.

Државни секретар Весић, је такође, подсетио на важне моменте у погледу реформе система одбране које су обележили претходну годину, посебно истичући доношење нормативног правног оквира први пут од успостављања самосталне државе и завршетак професионализације српске војске.

Према речима коаутора мр Душана Бабца, када треба да се обради тако широка тема, аутор је на слатким мукама, имајући у виду пре свега наше историјско наслеђе. Он је истакао да се определио за принцип изношења елементарних историјских чињеница, без сувишних коментара и са обиљем илустрација.

- Оно што српску војске карактерише од најранијих дана до данас је да је она била окренута европским токовима у погледу организације, а када је било потребно прилагођавала их својим потребама и могућностима – рекао је Бабац.

Рецензент монографије бригадни генерал проф. др Митар Ковач истакао је рад др Зорана Весића и мр Душана Бабца као актуелан и значајан за систем одбране и Војску Србије те као репрезентативан извор информација о историјским коренима, развоју и стању Војске Србије данас.

- Настала је у време завршетка кључних организационих промена система одбране и у времену потпуне професионализације Војске Србије. У нашој земљи није постојала студија или монографија у којој је приказана једна свеобухватна историјска димензија и вертикала развоја српске војске од времена успостављања српске државности па до презентовања Војске Србије данас – рекао је генерал Ковач.

- Посебан квалитет монографије Војске Србије, оценио је Ковач, огледа се и у томе што су аутори успели да на примерен и атипичан начин споје традиционално и савремено, како у погледу текстуалног тако и у домену визуелног израза и избора слика, скица и графика које илуструју одређени историјски период и суштину стања у друштву, као битну димензију односа државе и њених институција према Војсци.

Монографија обухвата: предговор, два дела и литературу. Обима је 288 страна, а иста садржи и велики број историјских фотографија, као и слика из новијег периода, којима се приказују неке кључне активности из живота и рада команди и јединица Војске Србије. Однос између делова монографије успешно је избалансиран уз примерен избор питања за опис историјске и савремене димензије Војске.

У предговору који је дао министар одбране Драган Шутановац исказана су основна опредељења и достигнућа у процесу реформе система одбране и професионализације Војске Србије. Посебно је наглашена веза и значај традиционалног у модерном контексту и схватању места и улоге Војске у заштити националних интереса на један савремен и међународно прихватљив начин.

Први део монографије носи назив Историја Војске Србије и написан је на 134 стране. У том делу дате су концизне и јасне информације о стању државе, народа и Војске у различитим историјским периодима као што су: Српске средњевековна држава, Српски устанци, Милошева војска, Уставобранитељи, Михаилова народна војска, Независна Србија, Југословенска Војска, Други светски рат - отпор и Послератни развој.

Други део монографије под називом Војска Србије данас написан је на 122 стране. У том делу дате су суштинске информације о основним реформским дометима у процесу професионализације у складу са одлукама утврђеним законом и стратегијским документима.

У другом делу монографије обраћена су следећа питања: доктрина војске, Генералштаб, копнена војска, ваздухопловство и противваздухопловна одбрана, Гарда, Војна полиција, Специјална бригада, обука у Војсци Србије, службе безбедности, опште и логистичке службе, војно школство, војно здравство и војска у мировним мисијама.

У свим питањима другог дела Војска Србије је приказана као национална институција која је у тешким годинама друштвеног развоја успела да досегне циљеве које је пред њу поставило државно руководство.

Генерал Ковач је нагласио да су презентованим информацијама о стању Војске Србије данас аутори истакли ефекте тог процеса, који су у широј друштвеној јавности наишли на разумевање и довели до препознавања Војске у друштву и међународној јавности као стабилне и уређене националне институције од посебног друштвеног поверења. Војска Србије је успела да се на модеран начин представи органима законодавне и извршне власти, као и да на транспарентан начин нуди информације од јавног значаја у функцији изградње савремених цивилно-војних односа.

Према Ковачевом мишљењу, успостављена је и адекватна димензија превазилажења идеолошких антагонизама ослободилачких покрета из Другог светског рата, равногорског и партизанског покрета. Аутори су и на тај начин поручили да садашње и будуће генерације припадника Војске не би требало делити ни по каквим основама, па ни по основу тога којим војскама су припадали њихови преци.

Рецензент је заслуге за издавање монографије приписао и Медија центру „Одбрана“, Војној штампарији и стручном уређивачком тиму.

ОДГОВОРИ НА НОВИНАРСКА ПИТАЊА

На питање новинара о организацији предстојећег самита начелника генералштабова Натоа у Београду, Шутановац је рекао да је велика част што ћемо бити домаћини једног од највећих скупова на свету те врсте у овој години на коме ће присуствовати, према најавама, 69 делегација из земаља чланица Нато и програма Партнeрство за мир. Он је подвукао да ће то бити прилика да се потврде војни капацитети Србије, али и могућности земље да организује тако велики скуп.

Шутановац је одбацио шпекулације о уступању оштећене зграде Генералштаба Телекому и рекао да ће Министарство одбране настојати да тај комплекс прода за новац који би се утрошио на изградњу нове зграде за потребе Министарства одбрaне и Генералштаба на Бањици. Он је поручио да нико не може да рачуна да од Војске узме било шта уколико за узврат не нуди или новац или некретнине.

Шутановац је, коментаришући јучерашње окупљање испред касарне „Грошница“ у Крагујевцу рекао да Министарство тај објекат није уступило, него ће за узврат добити око шест милиона долара од чега ће се купити више од 20.000 квадратних метара најсавременијег магацинског простора који је неопходан Војсци Србије.

На питање да ли је Србија и даље заинтересована за куповину авиона од Босне и Херцеговине, Шутановац је рекао да такво занимање и даље постоји по сличном моделу како је то учињено са Црном Гором са којом је обављена размена имовине. Он је истакао да ће се ово године озбиљније разговарати о том питању јер једино Србија има могућност да користи летелице које би у супротном отишле у старо гвожђе. Он је нагласио да о томе треба да се постигне политички договор лидера у БиХ.

Email