Вести
14.02.2010

Свечаност у Специјалној бригади поводом Дана Војске Србије


Свечаност поводом Дана Војске Србије одржана је данас у касарни Специјалне бригаде „Растко Немањић“ у Панчеву у присуству председника Републике Србије Бориса Тадића, министра одбране Драгана Шутановца, начелника Генералштаба генерал-потпуковника Милоја Милетића, најодговорнијих личности из система одбране и иностраних војних представника.

Председник Тадић је на свечаности рекао да након две године од претходне посете Специјалној бригади може да констатује да је све што је тада планирано и спроведено у дело.

- Уложено је много у опремање, објекте, имајући у виду наше материјалне околности и кризу, која нас је на жалост погодила последњу годиону и по. Сматрам да је начињен велики успех – рекао је председник Тадић и додао да смо још једном имали прилику да присуствујемо вежби која је показала висок ниво обучености наших војника.

- Када говоримо о Специјалној бригади треба рећи да је то потпуно професионална војска. Такав модел примењиваћемо од наредне године у свим нашим јединицама. То не значи да ће бити укинуто служење војног рока, него да ће оно бити добровољно и да су сви они који то желе, добродошли у нашу војску – рекао је Тадић. Он је истакао да је добро да грађани не прекидају везу са војском, јер на тај начин могу да изблиза упознају њене потенцијале и знају за какву војску издвајају део својих буџетских давања.

- Истовремено, имамо везу цивилног друштва са војском и вршимо цивилну контролу наших оружаних снага, што је један од стандарда у свету, па и у нашој земљи Србији – рекао је председник, додавши да је задовољан чињеницом да је учињен велики искорак када је реч о опремању војске у последње време, имајући у виду велике економске тешкоће.

- На данашњој смотри наоружања и војне опреме видели смо нове елементе наоружања, најбоље производе одбрамбене индустрије из читавог света. Када већ говоримо о наменској индустрији, видели смо и нове експонате Југоимпорт СДПР, нашег јавног предузећа, које уз многе компаније Србије развија нове програме и пласира производе за светско тржиште – нагласио је Тадић, подсетивши да је са министарствима одбране Ирака и Алжира постигнуто неколико добрих уговора, а претходиле су им и наше политичке посете.

Тадић је најавио неколико важних спољнополитичких активности за ову годину, исказавши уверење да ће производи наше наменске индустрије наћи пут до светског тржишта.

– Данас када обележавамо Дан Војске Србије треба рећи да је наша војска оспособљена и за одбрану земље и за учешће у међународним мировним операцијама. Такође треба додати да Војска може учествовати и у операцијама које су последица великих природних непогода или техничких инцидената – истакао је председник Тадић и додао да је Специјална бригада обучена да помогне грађанима и цивилству у свим ванредним ситуацијама, попут поплава или терористичких акција.

Тадић је нагласио да уз неке друге делове Војске, пре свега оне које се баве хемијском заштитом, Војска јесте и компонента одбране и део цивилних активности у заштити становника Србије.

– Желим још једном да честитам Дан Војске свим њеним припадницима, да честитам на успеху који је Војска постигла упркос тешким економским околностима са којима се суочава наша земља али и читав свет, да честитам због тога што Војска Србије постаје суштинска неодвојива компонента наше спољне политике и на тај начин доприноси међународном кредибилитету Србије, што представља, истовремено, значајан сегмент сигурности земље – рекао је Борис Тадић.

Председник је најавио да ће се у наредним годинама наставити реформа Војске, те да ће она бити део укупног система безбедности, способна да одговори свим захтевима државе.

– У годинама које долазе припремамо се да модернизујемо нашу војску техником. Убеђен сам да ћемо, корак по корак, обновити те капацитете. Наши војници ће, свакако, наставити систем обуке који их чини суперниорним у односу на друге регионалне војске, а тога смо сведоци када учествујемо на заједничким вежбама и у мировним операцијама у свету – навео је Тадић.

Председник Србије је рекао да ће Војска Србије учествовати у мировним операцијама под окриљем Уједињених нација, уз одлуку Скупштине Србије, што ће допринети угледу наше војске и међународној репутацији земље.

Одговарајући на питање новинара о актуелној сарадњи Војске Србије са Кфором, председник Тадић је рекао да смо пре више од године покренули иницијативу која се односи на Војнотехнички споразум из Куманова и да на тај начин желимо да релаксирамо Копнену зону безбедности.

– О томе треба што мање говорити, а што ближе партнерски сарађивати с надлежним безбедносним институцијама, које су, по природи, наши партнери. О томе сам недавно разговарао и са генералним секретаром Натоа и очекујем да ће наше Министарство одбране наставити активности у том правцу, а када будемо имали резултата саопштићемо их грађанима. Можемо бити оптимисти. То кажем збг тога што је Србија поуздан партнер, предвидив партнер, није прекршила ниједну тачку било ког међнародног споразума, нити Вјнотехничког споразума, нити ће – нагласи је председник.

Тадић је поновио да Србија изазове везане за будући статус Косова и Метохије решава на пољу права и дипломатије. – То јесте респективна чињеница у међународној политици и у том правцу ћемо наставити и у годинама које долазе. То представља једини начин да смањимо безбедносни ризик за нашу земљу и подигнемо њен кредибилитет у свим доменима и одбране и спољне политике, а да нашим грађанима и међународној заједници придонесемо резултатима. Наставићемо и војнодипломатске активности – закључио је председник Србије.

На новинарско питање како ће се убудуће опремати војска ако се узме у обзир на ограничена средства намењена систему одбране, председник Тадић је нагласио да је структура војног буџета претходних година била знатно другачија, а да је ова година најкомпекснија најтежа, не само за Србију него и за све војске света.

-Ретко која војска је прошлу годину искористила за опремање и додатне инвестиције, па не треба много мудристи да се закључи да када поново будемо имали економски раст, војску можемо опремити новом техником – рекао је Тадић. Он је нагасио, да у условима када нема економског раста постојим могућност успостављања кредитних линија за опремање војске, али да ти аранжмани буду веома повољни и са значајним грјес периодом. Председник је подвукао да се размишља о свим опцијама те да ће, у сваком случају, опремање војске бити настављено.

Тадић је рекао да су предвиђања економског раста за 2010. око два процента, наредне године око четири посто, док би иза тога раст требало да премаши пет процената. То су, како је оценио, услови у којима се може заузети нова буџетска политика према војсци, истакавши да се приликом опремања војске то ради на петогодишњем новоу и да те процене треба да буду реалистичне.

Када је реч о сарадњи са Наоом, председник је рекао да актуелна влада до краја мандата неће покретати питање учлањења Србије у ту организацију.

- Због тога су сви референдуми везани за улазак Србије у Нато потпуно излишни пре свега зато што нико на свету не организује референдум о томе шта се неће, него се референдум организуеј о томе шта неко хоће – рекао је он наглоасивши да ће Србија развијати напредни статус у програму Партнесртво за мир.

Тадић је рекао да Србија неће фундаментално мењати односе са Нато нити ће мењати резолуцију о војној неутралности. Он је истакао да не очекује ни да будуће владе мењају битније став према овим питањима.

- Ми желимо добре односе са свим војскама света, са свим савезима који поштују вредности које поштује и наша земља. Желимо да допиносимо миру јер је и наша војска опредељена ка одбрани земље и очувању мира у региону и свугде у свету где је то потребно – рекао је председник Србије.

Председник Тадић искористио је прилику да понови став да ће Србија истрајати у борби против организованог криминала и да очекује од свих држава у региону да ће тог борби доприности у мери како то чини и наша земља. Он је истакао да је нарко картел пертња безбедности Србије и да је борба против те врсте огранизованог кримиала уствна и међунаросна обавеза, али и политичка одлука. Тадиће је рекао да ће у рату против организованог криминала држава ангажовати све сегменте безбедносног система.

- Оно што је за мене индикатовно у овом тренутку јесте да не постоје, нити из Европске уније, нити из неких других земаља јанси сигнали на чињеницу да не учествују све друге земље у региону истим интензитетом у борби против организованог криминала. Ја ћу то питање отворити са својим европским саговорницима и партнерима – подвукао је Тадић. Он је нагласио да се том борбом не бране само интереси грађана Србије, него и Европске уније.

У касарни у Панчеву приређен је тактичко-технички збор, а затим и вежба „Препад на базу терориста и ослобађање талаца“ на којој је приказан део оперативних способности јединица Специјалне бригаде.

Email