Вести
15.10.2012

Међународни курс из права у оружаним сукобима


Међународни курс из права у оружаним сукобимаУ Центру за мировне операције данас је почео Међународни курс из права у оружаним сукобима – LOAC 2012.

У питању је осми LOAC који се, од 2005. године, организује у Центру.

Циљ курса је оспособљавање слушалаца за примену међународног хуманитарног права, са тежиштем на примени у савременим оружаним сукобима, као и оспособљавање слушалаца за улогу инструктора обуке из области међународног хуманитарног права.

Курс похађа 25 слушалаца – 24 из Министарства одбране и Војске Србије и један припадник оружаних снага Републике Македоније.

Међународни курс из права у оружаним сукобимаДиректор курса је бригадни генерал Карл Едлингер из Аустрије, кодиректор курса је мајор Дамир Јеина из Центра за мировне операције, а инструктори, уједно вође група на курсу су потпуковник Јорис Лиџин из Холандије, мајор Шавн Дикалуви из Канаде и мајор Том Стеиб и Бодвар Ингварсон из Норвешке.

Курс је подржан од стране земаља донатора: Холандије, Канаде, Норвешке и Велике Британије. Реализацију курса подржали су и Међународни институт за хуманитарно право из Сан Рема, Центар за међународне и безбедносне послове и Међународни комитет црвеног крста. 

Међународни курс из права у оружаним сукобима свечано је отворио начелник Центра за мировне операције пуковник Јелесије Радивојевић.

Email