Вести
25.04.2009

Деца награђена у акцији "Нацртај цртеж" пловила војним бродом "Козара"


Деца аутори најуспешнијих радова у овогодишњој акцији Министарства одбране и Војске Србије "Нацртај цртеж – заплови војним бродом" боравилa су данас у Речној флотили и пловили војним бродом "Козара".

Девојчице и дечаке, добитнике прве награде, узраста од шест до дванаест година, из основних школа и вртића широм Србије, поздравили су министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић.

Акција "Нацртај цртеж", у систему одбране организује се од 2007. И ове године од тринаест најуспешнијих радова о војнику будућности сачињен је календар Министарства одбране и Војске Србије за 2009. годину.

Аутори цртежа, који су оплеменили овогодишњи војни календар, освојили су награду – обилазак састава Флотиле и пловидбу "Козаром", а другонаграђени – посету Специјалној бригади Војске Србије у Панчеву.

Током данашње пловидбе Дунавом, награђени девојчице и дечаци разгледали су војни брод „Козара“ и опрему Војске Србије, дружили се са припадницима Речне флотиле и са глумцем београдског позоришта „Бошко Буха“, Браниславом Платишом.

Командант Речне флотиле капетан бојног брода Небојша Јоксимовић и командант „Козаре“ поручник фрегате Дарко Стричић пожелели су малишанима пријатан боравак у њиховој јединици и мирну пловидбу Дунавом. Најпре су деци говорили о историји брода којим плове. Потом су девојчице и дечаци обишли “Козару”, пратили рад посаде и поступке приликом узбуне.

Један од награђених дечака, десетогодишњи Норберт Боднар из суботичке Основне школе “10. октобар”, каже да је задовољан наградом и поклонима које је добио. Никада није пловио бродом, поготово војним. Једва је чекао данашњи дан, а од узбуђења није синоћ могао да спава. Допадају му се послови које морнари обављају на “Козари”.

Петогодишња Милица Адамовић из Кикинде, из вртића “Бамби”, такође је задовољна наградом коју је освојила за цртеж војника који је маскиран у бело. Први пут плови бродом и јако је срећна, како каже, зато што може да посматра куће и зграде са воде.

Уз звуке дечијих песама и слатко послужење, припадници Флотиле уручили су најмлађим гостима морнарске мајице и качкете са ознаком тог састава Војске Србије и качкете и мајице са ознакама Војске Србије, шоље и оловке. Заједничким фотографисањем окончано је данашње дружење најуспешнијих аутора акције “Нацртај цртеж” за 2009. годину и старешина Речне флотиле.

Email