Вести
14.02.2009

Вежбoм „Сретење 09“ обележен Дан Војске Србије и Дан државности


На Београдском кеју поред реке Дунав у Новом Саду, вежбом „Сретење 09“ данас је обележен 15. фебруар - Дан државности и Дан Војске Србије.

Вежби су присуствовали – председник Републике Србије Борис Тадић, председница Народне Скупштине Славица Ђукић Дејановић, министар одбране Драган Шутановац, заступник начелника Генералштаба ВС генерал-потпуковник Милоје Милетић са најодговорнијим старешинама Војске Србије, чланови Владе Републике Србије, представници војно-дипломатског кора, локалне самоуправе, верских заједница и бројни грађани Новог Сада.

Главни град Аутономне покрајине Војводине, после Београда и Ниша претходних година, био је домаћин манифестацији поводом обележавања Дана државности и Дана Војске Србије.

Председник Републике Борис Тадић, честитајући грађанима Дан државности, а припадницима оружаних снага Дан Војске Србије, рекао је да „обележавање Сретења и Дана Војске обједињује идентитете воске и државе, чиме се обнавља њихова најдубља повезаност у српској државотворној традицији.“

Тадић је истакао да Србија никоме није претња, већ пријатељ и партнер, стуб регионалне стабилности и безбедности и демократска и европска земља.

„Србија своје интересе брани искључиво мирним путем. То је политика којом ћемо се руководити и у будућности. Војска је гарант ове мирољубиве државне политике и институција у коју сви имамо велико поверење“, рекао је председник Тадић.

„Косово и Метохија је најважније и наjосетљивије питање наше, али и регионалне и европске безбедности и политике. Ми остајемо чврсто опредељени да своја легитимна права, на својој територији бранимо правним и дипломатским средствима, а не силом. Србија никад неће признати независност Косова и поштујући међународно право, властите легитимне интересе, свој интегритет на Косову браниће на правном терену, пред Међународним судом правде“, истакао је Тадић и додао да осим чланства у Европској унији, Србија жели најбоље могуће односе са Русијом и САД, а „циљ нам је да, упркос неслагању око појединих питања, ојачамо односе и са Црном Гором, Хрватском, Босном и Херцеговином и Македонијом. Србија чини све да регион буде стабилан и да добри односи буду основа успешног регионалног просперитета.“

Председник Тадић је подсетио на два велика догађаја: 205 година од подизања Првог Српског устанка и 174 године од доношења Сретењског устава. Он је том приликом позвао грађане да окренути европскоj будућности Србије чувамо свој суверенитет, интегритет и достојанство, да би нам држава била онаква какву желимо – јака, стабилна и поштована у свету.

У извођењу вежбе „Сретење 09“ учествовало је 736 професионалних припадника Војске Србије из Копнене војске и Ваздухопловства и противваздухопловне одбране, а тежиште је било на приказу оперативних способности Специјалне бригаде, Прве бригаде, Речне флотиле, Петог батаљона Војне полиције Копнене војске, те јединица из састава 204. и 98. авијацијске базе и 250. ракетне бригаде Ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Јединице Војске Србије приказале су интервидовске секвенце оспособљавања за извршавање дела задатака у одбрани земље и пружању подршке грађанима и цивилним властима Републике Србије.

Вежба се састојала из седам секвенци након којих је уследио тактичко технички збор приликом чега су грађани могли да погледају и упознају се са борбеним и неборбеним средствима које користе наше оружане снаге.

Прва секвенца представљала је приказ употребе једног од најновијих средстава у наоружању Војске Србије – система беспилотних летелица ЛБ ОРБИТЕР мини. Ради се о извиђачком систему који је уведен у наоружање и опрему Војске Србије током 2008. године. ОРБИТЕР представља основно средство извиђачких јединица КоВ за прикупљање обавештајних података о простору, противнику и метео приликама, у реалном времену. Том приликом демонстриран је пренос видео сигнала добијеног тим системом и увезивање система у командно-информациони систем. Посматрачи су путем видео пројектора могли да прате сигнал са летелица које су у том тренутку летеле изнад Врања и Новог Сада. На екранима је, током истог сегмента вежбе било могуће погледати и приказ Географско-информационог система који је производ домаћег знања и стручности.

Уследио је сегмент – авио и артиљеријска подршка насилног преласка водене препреке у оквиру кога су комбинацију сложених дејстава представиле јединице Речне флотиле, авијације и речних диверзаната из састава Специјалне бригаде. Сегмент контроле Ваздушног простора и заштита снага, те блиске ваздухопловне ватрене подршке, обележили су налети авиона МИГ 29 и Галеб Г-4. Хеликоптери типа Гама демонстрирали су ватрену подршку насилног преласка реке. Речни диверзанти приказали су ронилачке вештине приликом дејства на пловни објекат док је артиљеријска припрема и подршка насилног преласка реке симулирана приручним и школским средтвима.

Тежишни део трећег, четвртог и петог сегмента вежбе односио се на насилно заузимање супротне обале реке Дунав десантом уз превожење механизованих јединица понтонирима и ваздухопловну подршку јединица В и ПВО. Динамичне сцене превожења и искрцавања воденог и хеликоптерског десанта, као и противвтерористичких дејстава на отети аутобус и пловни објекат изазвале су посебну пажњу посматрача. Вежба је завршена дефилеом свих учесника.

Обележавање Дана Војске Србије завршено је тактичко-техничким збором који је привукао бројне грађане Новог Сада.

Email