Вести
25.09.2010

Министар Шутановац положио венце у Солуну


Министар одбране Србије Драган Шутановац положио је данас, поводом обележавања 92. годишњице пробоја Солунског фронта, венце на Српско војничко гробље у Солуну, и на гробља на којима су сахрањени припадници савезничких војски.

На српском војничком гробљу у Солуну, од 21.000 сахрањених, око 7.000 је Срба, од којих су посмртни остаци њих више од 5.500 сахрањени у крипти испод споменика, а 1.440 на гробљу.

Венце на српско и савезничка војничка гробља положили су и и представници амбасада и војни представници Француске, Велике Британије и Италије, представници града Солуна, српских удружења која негују традиције битака из Првог светског рата и грчког Удружења ратника из Првог светског рата.

Министар Шутановац сутра ће у Поликастру присуствовати свечаности поводом обележавања годишњице пробоја Солунског фронта, која ће се одржати код монументалног споменика подигнутог 1968. године у част велике савезничке победе на том месту.

Солунски фронт пробијен је у офанзиви која је почела 15. септембра 1918. године, а стратегијски пробој завршен избијањем српске војске на Вардар, 20. септембра.

После 45 дана од почетка операције, у којој је учествовало око 150.000 српских војника, 1. новембра ослобођен је Београд, а пробој Солунског фронта је присилио на капитулацију прво Бугарску (29. септембра), а потом и Турску (30. октобра), да би 3. новембра капитулирала Аустро-Угарска, а 11. новембра и Немачка.

 

Email