Вести
06.04.2012

Положени венци на Споменик пилотима браниоцима Београда 1941. године


Поводом обележавања 71. годишњице почетка Другог светског рата у Србији и бомбардовања градова у Србији, делегација Министарства одбране и Војске Србије, коју је предводио министар одбране Драган Шутановац, положила је данас венац на Споменик пилотима браниоцима Београда априла 1941. године.

Положени венци на Споменик пилотима браниоцима Београда 1941. годинеУ делегацији су били командант Ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Ранко Живак и пуковник Дејан Јоксимовић, начелник штаба Команде Ваздухопловства и ПВО.

Венце су на споменик пилотима подигнут на Земунском кеју иза хотела Југославија, положиле и делегације Министарства рада и социјалне политике, Града Београда и више борачких организација и удружења.

Агресија на Југославију армаде Хитлеровог Трећег Рајха под називом „Страшни суд“ започета је 6. априла, ненајављеним ранојутарњим бомбардовањем градова, у коме је страдао велики број цивила. У 12-дневном априлском рату многоструко надмоћнијем непријатељу супротставили су се и пилоти Војске Краљевине Југославије који су, у готово безнадежној ваздушној борби, већ првог дана оборили неколико немачких авиона. За одбрану Београда тада је био одређен VI ловачки пук, смештен у Земуну и Прњавору, који је имао 43 авиона ловца.

Email