Вести
17.03.2009

ДЕЛЕГАЦИЈА ЗДРУЖЕНОГ ГЕНЕРАЛШТАБА ОС САД У ПОСЕТИ ГШ ВС


Начелник Управе за планирање и развој Генералштаба Војске Србије генерал-мајор др Божидар Форца са сарадницима примио је данас делегацију Здруженог ГШ ОС САД коју је предводио бригадни генерал Џон Хестерман III, заменик директора Директората за војнополитичка питања Европе, Натоа, Русије и Африке у Ј-5 ЗГШ ОС САД.

- Разговарали смо о њиховом виђењу безбедности Западног Балкана и неких других региона света, као и о питањима везаним за процесе у ВС, а у којима њихова искуства могу да нам буду корисна. Реч је, примера ради, о примени програма планирања, програмирања, буџетирања и извршења, потом о припреми за учествовање у мултинационалним операцијама и друго. Ми ћемо наше госте информисати о процесу трансформације ВС и питањима безбедности на Балкану – рекао је том приликом генерал Форца.

Генерал Хестерман је изразио задовољство посетом Србији, са којом САД имају јаке војне везе.

- Радујемо се унапређивању наше војне сарадње. Мислим да је важно да разговарамо једни с другима, да се разумемо, да будемо свесни ситуација с којима се војници морају изборити. То је у интересу обе наше нације – казао је генерал Хестерман.

Посета, чији је циљ унапређивање билатералне војне сарадње две земље и размена искустава и информација о питањима од заједничког интереса, одржана је у Генералштабу ВС у Београду. У разоговорима учествују представници свих управа ГШ и представници МО РС.

Делегација ЗГШ ОС САД сутра ће посетити Четврту бригаду Копнене војске и упознати се са радом Канцеларије за цивилно-војну сарадњу у ВС.

Email