Вести
04.02.2009

ВОЈНОМЕДИЦИНСКИ ТИМ ОТПУТОВАО У ДР КОНГО


Припадници шесточланог војномедицинског тима за ваздушну евакуацију Министарства одбране и Војске Србије (АМЕТ-12) данас су отпутовали у Демократску Републику Конго. Мајор Милибор Костић, старији водник прве класе Александар Павићевић, старији водник Милан Марковић и војни службеници др Гордана Бејатовић, Јелена Ђорђевић и Нада Коцић ће током наредних шест месеци бити део мировне мисије Уједињених нација у тој земљи (МОNUC).

Мировњаци из Србије, пред полазак у мировну мисију, у просторијама Центра за мировне операције (ЦМО) Здружене оперативне команде Генералштаба ВС, потписали су уговоре којима су дефинисана њихова права и обавезе.

Војска Србије учествује у мировној мисији УН у ДР Конгу од марта 2003. године. Тим АМЕТ-12, у оквиру редовне ротације, замениће своје претходнике, тим војних медицинара из Србије АМЕТ-11, и биће лоциран у Киншаси. Основни задатак тима је да прати тешко повређене или болесне пацијенте који се ваздушним путем пребацују до болница унутар Конга или до болница вишег степена у Кенији и Јужноафричкој Републици. Тим чине две групе лекара и техничара које се смењују у приправности.

Email