Вести
14.02.2011

Oтворена изложба „Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије“ у Новом Саду


Министар одбране Драган Шутановац отворио је данас изложбу "Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије" у Галерији Матице српске у Новом Саду. Поставку, којом су јавности представљена одликовања, медаље и споменице изузетне државне важности, приредили су Војни музеј и Галерија Матице српске, а поводом обележавања Дана државности – 15. фебруара. Том приликом, министар Шутановац одликовао је, први пут, војним спомен-медаљама тридесет припадника Министарства одбране и Војске Србије.

Свечаности су присуствовали председник Владе Аутономне покрајине Војводине др Бојан Пајтић, градоначелник Новог Сада Игор Павличић, начелник Генералштаба генерал-потпуковник Милоје Милетић, представници Министарства одбране и Војске Србије и многобројне личности из јавног и културног живота.

„Током своје дуге историје, Србија је пролазила кроз различите периоде, мењала се јачала, богатила у обласи културе, уметности, просвете и науке. Истовремено, промене су се дешавале и у њеним оружаним снагама па данас с поносом можемо рећи да је Војска Србије истински наследник српских устаника вожда Карађора и Кнеза Милоша великог, али и ратника и бораца оба балканска и светска рата“ истакао је министар Шутановац отварајући изложбу и подсетио на историјске догађаје који се везују за 15. фебруар.

Поставака у галерији Матице Српске, нагласио је Шутановац, пружа јединствену привилегију да увидом у висока одликовања сазнамо више о људима, њихвоим подвизима и државним заслугама због којих су одликовани.

„ Изузетно сам почаствован, да, поред ових одличја, уручим прве војне спомен- медаље успостављене скоро седам деценија након последњих српских одликовања и медаља“ истакао је министар Шутановац поручујући одликованима да су они одабрани представници оружаних снага и да су тим чином постали пример за углед осталим колегама, али и грађанима Србије.

Министар је изразио задовољство што му је, у име Владе Републике Србије, припала част да честита јубилеј - 185 година постојања Матице српске, која је симбол културе, науке и уметности наше земље.

Председник војвођанске владе Бојан Пајтић казао је да су одликовања добили људи који су свој живот поклонили грађанима Србије и да без њих и њихове храбрости не би било ни данашње Србије.

Изложба „Одликовања Кнежевине и Краљевине Србије“, чија је ауторка виши кустос Војног музеја Душанка Маричић, једна је у низу посебних поставки које се, поводом обележавања националног празника, под покровитељством Владе Републике Србије, приређују у Крагујевцу, Нишу, Ваљеву, Београду и Новом Саду.

Јавности је представљено више од стотину ордена, медаља, споменица, повеља и диплома који сведоче о настанку и развоју ових особених знакова јавног награђивања. Њих је држава додељивала од првоустановљене Медаље за приврженост, којом је кнез Милош Обреновић након повратка на српски престо 1858. године одликовао своје присталице, до оних којима је краљ Петар I Карађорђевић наградио заслужне учеснике ослободилачких ратова. Међу изложеним одликовањима има типолошки ретких, као и оних која су додељена значајним историјским личностима.

Изложба је употпуњена и портретима представника владарских породица Обреновић и Карађорђевић и српских војсковођа, литографијама са представама значајних историјских догађаја и цртежима са скицама ордења и одликовања из Галерије Матице српске.

У част Дана државности и Дана Војске Србије, након отварања изложбе, Репрезентативни оркестар Гарде одржао је променадни концерт дуж најпознатијих улица новосадског шеталишта, Дунавском и Змај Јовином. Под диригентском палицом поручника Александра Ђурова, оркестар је извео програм сачињен од старих српских протоколарних маршева као и маршева из светске литературе.

У дефилеу новосадским улицама учествовали су и припадници почасне јединице Гарде под командом капетана Мирка Митрића који су на Тргу Слободе, праћени аплаузима посматрача, извели егзерцир у месту и покрету, односно стројеве радње ешелона почасне јединице са оружјем. 

Email