Вести
09.10.2009

Санитетски тим МО и ВС одлази у мировну мисију


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић са сарадницима данас су у Центру за мировне операције испратили 21 припадника МО и ВС који одлазе у мировну мисију УН у Чаду и Централноафричкој Републици (MINURCAT).

Санитетски тим чини 21 припадник МО и ВС који ће заменити прву групу који су у ту мисију отишли јуна ове године. Припадници српских оружаних снага лечиће припаднике мировне мисије и локално становништво на простору деловања мисије.

- Ово је можда мали корак за вас, али је огроман за државу, рекао је министар Шутановац и наговестио да ће се у наредном периоду разматрати могућност учешћа и у другим мисијама, како би се Србија вратила на светску мапу и поново била препознатљива по учествовању у мировним операцијама.

- Градимо не само војнички бренд, већ и помажемо људима у кризним подручјима – нагласио је он.

Министар је припаднике друге ротације мировне мисије упознао и са неким детаљима реформе војног здравства, те им се на крају захвалио у име свих који су у Парламенту гласали за ову мисију и пожелео им успешну реализацију тог задатка.

Припадници МО и ВС учествују у мировној операцији MINURCAT у Чаду и Централноафричкој Републици од јуна ове године са санитетским тимом у оквиру пољске болнице која се налази у саставу контигента Краљевине Норвешке.  

Email