Вести
22.08.2010

Обележeно 96 година Церске битке


На свечаности поводом обележавања 96. годишњице Церске битке, начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, у име Министарства одбране и Војске Србије, положио је данас венац на спомен-обележје церским јунацима у Текеришу. У делегацији Министарства и Војске били су и командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић и командант ВиПВО бригадни генерал Ранко Живак.

Свечаности на Церу присуствовали су државни и војни званичници, дипломатски представници земаља учесница битке, али и савезника Краљевине Србије у Првом светском рату, те потомци и представници локалне самоуправе. Венце на спомен-обележје положили су и представници Министарства рада и социјалне политике Владе Србије, града Лознице, Aмбасадe Чешке у Београду, као и бројних удружења грађана и организација које негују традиције српских ослободилачких ратова.

„Победа Српске војске на Церу, као и свака велика победа, саткана је од мноштва појединачних напора официра, подофицира и војника. За победу су неопходне хиљаде личних подвига, одрицања и јуначких дела о којима историја не пише често, али који су стварни и одлучујући за исход ратних операција“ – нагласио је генерал Милетић, подсећајући на околности и значај Церске битке. Величини и генијалности војсковођа, како је истакао начелник Генералштаба, доприносе ти безимени војници својом одлучношћу и храброшћу.

Према његовим речима, данашњи скуп још једном потврђује да се с поносом и дужним поштовањем сећамо наших предака, јунака са Цера, али не да бисмо живели у прошлости, како је истакао, већ како бисмо боље разумели ко смо, одакле потичемо и куда идемо.

„Обавеза свих нас јесте да чувамо сећање на славне победе српске војске и да своје потомке учимо таквој историји“ – поручио је генерал Милетић, изражавајући као војник поштовање и свим погинулим непријатељским војницима у Церској бици.

И у време највећих сукоба, српска војска се на примерен начин односила према непријатељским војницима, поштујући њихово достојанство и професију, нагласио је начелник Генералштаба, додајући да се у име мира, на провереним вредностима из прошлости, могу у будућности градити успешни односи са суседима, као и у међународној заједници.

„Последњих година, Министарство одбране и Војска Србије интензивно унапређују сарадњу са оружаним снагама многих земаља, у којима смо препознати као поуздан и пожељан партнер“ – истакао је генерал Милетић. Учешћем на међународним војним вежбама, мултинационалним операцијама под окриљем Уједињених нација, различитим облицима стручног усавршавања и сличним активностима, додао је он, Војска Србије се потврђује као институција од националног значаја, у потпуности укључена у светске безбедносне токове.

„Поштујући традиције српске војске, али и разумевајући савремене светске процесе, у току ове године приводимо крају процес реформе и професионализације Војске Србије“ – рекао је начелник Генералштаба, додајући да на тај начин чувамо и повећавамо углед наше земље и част војне професије.

У спомен-књигу Музеја «Церска битка», генерал Милетић забележио је – „С поносом се сећамо храбрости српских ратника, јадарских и церских јунака, наших предака којима су слобода и част отаџбине биле највише вредности и подстрек за надљудске подвиге. Њихова несебична жртва јесте најсветије завештање поколењима која живе у слободи. Нека им је вечна слава и хвала! Живела Србија! Живела Војска Србије!“

Градоначелник Лознице Видоје Петровић, обраћајући се присутнима, нагласио је да су Церски јунаци, због којих смо данас ту, одавно постали симбол пожртвованости и херојства.

„На прелепим падинама Цера, српски војници, у миру добри домаћини, пожртвовани очеви, заузели су положаје и ископали ровове преко својих воћњака, њива и пашњака. Без обзира на две крваве године херојске борбе против Турака, Бугара и Албанаца у Балканским ратовима, поново су стали у одбрану отаџбине, победили непријатеља и тиме овенчали себе бесмртном славом, а нас обавезали на незаборав“ – рекао је Перовић.

Церска битка, која се одиграла на широком простору Цера од 16. до 20. августа 1914. године, јесте једна од најзначајнијих и највећих победа српске војске у Првом светском рату. Истовремено је и прва савезничка победа. Позната је и као „Јадарска битка“ јер су се главне операције одвијале у сливу Јадра. Претходиле су јој борбе предстражних одреда на Дрини и Сави, који су четири дана, храбро одолевали надирању знатно бројнијих и јачих аустроугарских трупа. Српским снагама командовао је генерал Степа Степановић.

Операција на Церу окончана је гоњењем непријатеља до Дрине и завршним борбама код Шапца, од 21. до 24. августа 1914. године. Србија је у борбама изгубила више од 16.000 војника, док су Аустроугари имали око 25.000 погинулих. Због изузетних заслуга у руковођењу и командовању Церском битком, командант Друге српске армије Степа Степановић унапређен је у чин војводе. Битка је блистав пример тактички добро осмишљене и остварене војне операције.

Спомен-костурница у Текеришу подигнута је 1928. године на месту где су се од 15. до 19. августа 1914. водиле борбе које су одлучиле исход битке. Саграђена је за време владавине краља Александра Првог. Има облик природне стене, димензија 8,6 х 7,6 метара, а висока је десет метара. У темеље костурнице положени су посмртни остаци више од десет хиљада погинулих српских ратника. На њеном прочељу стоји записано – „Ваша дела су бесмртна“.

Церемонију поводом годишњице Церске битке, на којој су учествовали и Репрезентативни оркестар и почасна јединица Гарде Војске Србије, организовали су Министарство одбране и Центар за културу „Вук Караџић“ из Лознице.

Email