Вести
28.06.2010

Посета делегације Оружаних снага Републике Италије


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић састао се данас са начелником Генералштаба одбране Републике Италије генералом Винћенцoм Кампоринијем, који предводи делегацију оружаних снага те земље, у Генералштабу Војске Србије.

Пожелевши добродошлицу делегацији италијанских оружаних снага, начелник Генералштаба Војске Србије оценио је да је билатерална војна сарадња оружаних снага Србије и Италије задовољавајућа, наглашавајући да је ова посета потврда постојања обостране жеље и интереса да се она унапређује.

У претходном периоду , како је истакао генерал Милетић, сарадња двеју земаља остварена је областима школовања и обуке, што потврђује податак да је од 2005. године италијанске образовне институције похађало 59 припадника Министарства одбране и Војске Србије. Поред тога, према речима начелника Генералштаба, интензивна сарадња остварена је и у обуци специјалних јединица.

„Посебан допринос укупној сарадњи је донација оружаних снага Италије Војсци Србије у виду опреме за разминирање у вредности 600 хиљада евра, као и обука за њено коришћење коју су извели припадници италијанских специјалних снага“, нагласио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Генерал Милетић је потсетио да је споразум о сарадњи Италије и Србије на снази од 2003. године, додајући да су током прошлогодишњег Самита Србије и Италије две земље потписале споразум о кооперацији војнообразовних установа. Према његовим речима, у току је усаглашавање споразума у области војне географије.

„Поносни смо на домете досадашње сарадње, али постоји још доста добрих предлога како би се та сарадња унапредила“, оценио је начелник Генералштаба одбране Републике Италије генерал Кампорини, додајући да пријатељство Србије и Италије има дубоке историјске корене. Он је, такође, изразио уверење да је у интересу обе земље да се ово пријатељство додатно ојача.

„За Италију је стабилност на Балкану од виталног значаја“, истакао је генерал Кампорини додајући да је то један од најважнијих елемената спољне политике те земље. Он је нагласио да верује да Италија може да игра улогу у циљу олакшавања пута пријема Србије у Европску унију и, потенцијално, друге међународне организације.

Начелници Генералштабова Србије и Италије у наставку сусрета разговарали су о унапређењу билатералне војне сарадње Србије и Италије. Током радне посете, висока делегација оружаних снага Италије, посетиће неке од јединица Војске Србије.

 
Email