Вести | Цивилно-војна сарадња
10.10.2014

Отворени дан у Врању


Припадници Четврте бригаде Копнене војске отворили су данас капије касарне „Први пешадијски пук књаза Милоша Великог“ у Врању за све посетиоце, грађане Врања и Пчињског округа.

Пре седам година некадашња 78. моторизована бригада прва је у Војсци Србије отворила касарну за посетиоце, да би убрзо након тога ову акцију, под називом „Отворени дан“, спровеле и друге јединице и гарнизони ВС.

Због великог интересовања грађана, а посебно ученика основних и средњих школа, ова акција се у Врању организује по осми пут. Иако је почетак акције најављен је за 12 часова, први посетиоци били су у касарни сат времена раније и са великим нестрпљењем очекивали почетак програма.
   
Овог пута припадници Четврте бригаде приказали су неколико нових, веома атрактивних тачака: припадници извиђачких јединица бригаде извршили су разбијање и уништење терористичке групе, док су припадници ватрогасне јединице приказали гашење пожара.

У склопу акције приказан је део наоружања и опреме са којом располаже бригада, моторна и борбена возила, од којих су тенк M-84 и борбено возило пешадије М-80А привукли највећу пажњу посетилаца.

Посетиоци су обишли Спомен-собу Четврте бригаде Копнене војске, која је јединствена у Србији, јер се поред имена и презимена погинулих војника на спомен-плочама налазе и имена погинулих полицајаца и цивила, за период од ослобођења Врања 1878. године до последњих сукоба на просторима бивше Југославије. Спомен-собу до сада је посетило више од 45 хиљада људи, међу којима су многе стране државне и војне делегације.

На самом крају „Отвореног дана“, посетиоци су могли да виде и део спортских активности припадника Четврте бригаде. Приказано је, између осталог, примењено физичко вежбање, савлађивање полигона пешадијских препрека, а малишане и грађане Врања и Пчињског округа поздравили су фудбалери фудбалског клуба „Небески анђели“ и чланови Културно-уметничког друштва „Севдах“ из Врања.

Email