Вести
13.02.2010

Свечана заклетва војника децембарске класе


Најмлађи војници у строју Војске Србије дали су данас свечану заклетву у центрима за обуку у Сомбору, Јакову, Панчеву, Ваљеву, Зајечару, Крушевцу и Лесковцу.

Снег и тешки услови саобраћаја нису омели родитеље, родбину и пријатеље младих војника да у великом броју дођу на данашње свечаности и са њима поделе радост заклетве отаџбини на верност.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић присуствовао је свечаности у Петом центру за обуку у Зајечару.

- Процес професионализације ствара реалне услове да знања и вештине које војници стекну током обуке буду критеријум који ће вас квалификовати за позив професионалног војника, истакао је генерал Милетић честитајући младим војницима давање заклетве. Он је рекао да је служење војног рока у српској војсци све мање обавеза, а све више постаје питање интересовања младог човека. Због тога ће у професионалну војску долазити млади људи који су мотивисани да служе војни рок.

Генерал Милетић је изразио уверење да ће део младих војника који су данас положили заклетву своју професионалну каријеру или један њен део провести у јединицама Војске Србије.

Обраћајући се старешинама који обучавају најмлађе војнике, генерал Милетић је рекао да од њих очекује да са овом партијом војника достигну и унапреде оне способности које су им неопходне да би успешно извршили постављене задатке.

- Испред строја најмлађих војника желим да истакнем да се Војска Србије налази на стабилном путу трансформације у професионалну војску, са пажљиво и стручно процењеним потребним способностима у средњорочном и дугорочном периоду. Стицање тих способности омогућиће и одговарајућу улогу Војске, као гаранта мира и стабилности, и поузданог ослонца међународног положаја наше земље. – нагласио је начелник Генералштаба Војске Србије.

Генерал Милетић је такође истакао да, у условима у којима безбедносни изазови, ризици и претње не познају државне границе, Војска мора бити један од стубова међународног безбедносног капацитета и кредибилитета Републике Србије.

На крају свог обраћања на свечаности, генерал Милетић је изразио уверење да ће Зајечарци својом гостољубивошћу помоћи младим војницима да из тог лепог града понесу незаборавне успомене.

Свечаности су присуствовали и командант Команде за обуку генерал-мајор Александар Живковић, командант Гарде бригадни генерал Горан Радовановић, начелник Зајечарског округа Душан Иванић, градоначелник Зајечара Бошко Ничић, епископ тимочки господин Јустин, председници општина Књажевац и Бољевац, представници друштвених, културних и борачких организација и око три хиљаде присутних родитеља, родбине и пријатеља најмлађих војника.

И на осталим свечаностима у центрима за обуку Војске Србије били су представници Министарства одбране и Војске Србије, локалне самоуправе и бројни грађани.

Email