Вести
24.01.2011

Обележен Дан Медија центра "Одбрана"


Свечаност поводом обележавања Дана Медија центра «Одбрана» одржана је данас у Дому Војске Србије. Поздрављајући госте, директор Медија центра „Одбрана“ потпуковник Славољуб Марковић подсетио је да се 24. јануар 1879. године везује за почетак војне штампе, али и за излазак првог броја „Ратника“ првог званичног гласила српске војске. Осим тога, како је нагласио, данашња свечаност је посебна јер означава прву годишњицу постојања Медија центра „Одбрана“, специјализоване установе Министарства одбране као носиоца информативно-издавачке делатности у систему одбране.

"Протекла година, за нас, је била реформска, јер је у оквиру реорганизације и рационализације министарства, завршен процес обједињавања новинско-информативне и издавачке делатности у систему одбране“, истакао је потпуковник Марковић, додајући да су овим потезом новинари, фоторепортери, дизајнери и стручњаци за организацију и промоцију догађаја окупљени на једном месту, а такође и подмлађени новим снагама.

Према његовим речима, новинари и фоторепортери те куће, пером и камером забележили су више од 600 догађаја, објављено је 30 одсто више наслова него прошле године, а врата Дома била су отворена за 40 хиљада гостију на 177 догађаја у 2010. години. Почетак ове године, нагласио је, обележила је изложба слика Саве Шумановића, коју је до сада посетило више од 13 хиљада љубитеља ликовне уметности.

"Поносни смо што је наша кућа у години која је за нама била организатор конгреса ЕМПА- Европског удружења војних новинара и тиме допринела развоју међународне војне сарадње“, истакао је потпуковник Марковић, поручујући да, иако је претходна година била успешна, посао око организације установе није завршен, јер је реч о динамичном систему који непрестано мора да се прилагођава новим захтевима.

Начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић нагласио је да „уколико смо својим радом и активностима бар делом допринели угледу Министарства одбране и Војске Србије, сматраћемо да је протекла година била успешна“. Он је као најважније активности Управе у протеклој години издвојио формирање Медија центра „Одбрана“.

Од Новинског центра, Војноиздавачког завода и Дома Војске, формирана је једна установа. Осмислили смо и Групу за маркетинг, а у састав Управе ушла је и Војна штампарија. Тиме смо, такође, све ставили под један кров. Осим тога, израдили смо „Приручник за односе са јавношћу“ и „Приручник за наступе у медијима“ који су намењени свима у систему одбране. Наставили смо са медија тренинзима, од којих бих издвојио онај који смо радили у сарадњи са Џеферсон институтом, медија тренинг за топ менаџмент Министарства и Војске“, нагласио је капетан бојног брода Бошковић.

Према његовим речима, тежишне активности Управе у протеклој години биле су кампање „Буди професионалац“ и пријем у Војну академију и Војну Гимназију.


„Медијски смо организовали све значајније активности у систему одбране и први пут представили се јавности на другачији начин емисијама на националним телевизијама РТС и Пинк. Емисије попут „Жикина шареница“ и „Добро јутро Србијо са Јованом и Срђаном“ у потпуности су биле посвећене систему одбране. Нема значајнијег филмског остварења или серије коме нисмо дали допринос, почев од „Село гори, а баба се чешља“, „Мој рођак са села“, „Као рани мраз“, преко светски признатог филма „Кориолан“ Ралфа Фајнса, па до Бјелогрлићевог „Монтевидео, Бог те видео““, нагласио је Бошковић.

Приоритет је увођење службе за односе са јавношћу, чиме би се у систему одбране омогућила вертикална и хоризонтална покретљивост кадра. Употпунићемо нормативно-правна документа израдом „Стратегије комуникације у кризним ситуацијама“ и унапредити концепт интерног информисања у систему одбране. Формирањем телевизијског студија управо у овом здању, употпуниће се капацитети Медија центра“, нагласио је начелник Управе за односе са јавношћу.

Као један најважнијих задатака за следећу годину Бошковић је подвукао пресељење Штампарије у зграду Војногеографског института, која и грађена за те намене.

Државни секретар Министарства одбране др. Зоран Јефтић истакао је да су Управа за односе са јавношћу и установе у њеном саставу дале значајан допринос у афирмацији резултата рада Министарства одбране и Војске Србије у реформацији система одбране, професионализацији и подизању угледа Војске.

„Ослонац у обавештавању јавности представљају редизајнирани сајтови Министарства одбране и Војске Србије.

Сајтови на дневном нивоу бележе више од пет хиљада посета или око два милиона годишње – рекао је секретар Јефтић.Он је оценио да је веб сајт „Буди професионалац“ за који је министарство добило признање „Корак напред“ за иновативну употребу рекламе и медија у кампањи, постао адреса за младе који себе виде у униформи Војске Србије.

Осим кампање „Буди професионалац“, веома успешне су биле и маркетиншке активности спроведене у промоцији нових официра, амблема и ознака Војске Србије и запажених културних догађаја као што је изложба слика Саве Шумановића и ефектног наступа у „Ноћи рекламождера“, нагласио је Јефтић.

Према његовим речима анализом више од 16. 000 видео прилога у медијима о систему одбране утврђено да је број негативних прилога свега два посто, што је и најмање у последњих пет година. Истраживање јавног мњења које је урађено крајем прошле године показало је да Војска ужива највеће поверење грађана Србије, нешто више од 70 посто.

Традиционално, на свечаности су додељене награде за изузетне успехе током претходне године. Први пут ове године на свечаности је уручена Специјална награда Министарства одбране за најбољу промотивну телевизијску емисију, а овогодишњи добитници награде су Јована Јанковић и Срђан Предојевић, за емисију «Добро јутро! Јована и Срђан», емитовану 6.маја 2010. године на ТВ Пинк, поводом обележавања 180 година Гарде Војске Србије.

Жири за доделу новинарске награде „Иван Марковић“ оценио је да овогодишња конкуренција новинарских радова, приспелих на конкурс, представља веома солидну медијску продукцију, тематски и жанровски врло разноврсну. Циљ награде јесте подстицање новинара који прате активности Министарства одбране и Војске Србије на квалитетно извештавање у домаћим писаним и електронским медијима, афирмација и јавна верификација њиховог стваралаштва и сећање на Ивана Марковића, једног од најдаровитијих војних новинара и уредника у листу „Војска“, који је 2003. године преминуо у 43. години живота. Жири за доделу новинарске награде "Иван Марковић" радио је у саставу проф. др Раде Вељановски, председник (Факултет политичких наука, Београд), Сања Лубардић (ТВ Студио Б), Ненад Ковачевић (лист "Данас"), Звонимир Пешић (пуковник у пензији, бивши директор и главни и одговорни уредник "Војске") и Данијела Марјановић (Управа за односе са јавношћу Министарства одбране).

Награда "Иван Марковић" додељена је новинару "Бете" Војкану Костићу за документарни телевизијски филм „Професија војник“, урађен у ТВ продукцији „ЕАИ“, емитован у оквиру серијала „Интеграције“ на програму РТС2 и на још 38 локалних ТВ станица у мрежи АНЕМ. Награду, коју чине Плакета и новчани износ од 60.000 динара, уручио је државни секретар Министарства одбране др Зоран Јефтић.

На свечаности су проглашени и најуспешнији новинар и сарадник магазина „Одбрана“, а ове године награђени су новинари поручник Александар Петровић и војни аналитичар Александар Радић, којима су награде уручили начелник Управе за односе са јавношћу капетан бојног брода Петар Бошковић и главни одговорни уредник Магазина „Одбрана“ мр Раденко Мутавџић.

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић уручио је награде најбољем спортисти и спортској екипи Војске Србије, изабраним у традиционалној акцији "Одбране". Жири је одлучио да за најбољег спортисту Војске Србије у 2010. години прогласи кадета Стевана Стојановића, џудисту, а Стрељачки клуб "Академац" за најбољу спортску екипу.

Жири за доделу спортских признања радио је у саставу Вук Рашовић, председник, пуковник Драган Ђини, начелник Одсека за војни спорт Управе Војне академије, капетан Предраг Зељковић, заступник начелника реферата за физичку обуку у Управи за обуку и доктрину (Ј-7) ГШ ВС, старији водник Горан Чегар, референт у Одсеку за војни спорт Управе Војне академије и Бранко Копуновић, уредник у Медија центру "Одбрана".

 

Email