Вести
15.04.2012

Министар Шутановац у бази „Мрче“


Министар Шутановац у бази „Мрче“ПОГЛЕДАЈТЕ ФОТОГАЛЕРИЈУ


Министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба генерал-потпуковник Љубиша Диковић са сарадницима посетили су данас припаднике Војске Србије у Копненој зони безбедности у бази „Мрче“.

Честитајући највећи православни празник Ускрс припадницима наше војске који бораве на бази, министар је истакао да је први пут у прилици да обиђе базу која надзире део администрaтивне линије ка Косову и Метохији на 35 километара од Куршумлије, с капацитетима који тај крај чине безбедним.

Министар Шутановац у бази „Мрче“- Уз проблеме који постоје, пре свега они који се тичу бесправне сече шуме, све друго је стабилно. Данас смо овде на велики православни празник Ускрс у намери да обиђемо војнике, да куцамо јаја и да им пожелимо сву срећу у будућности и да наставе да извршавају задатке на најбољи могући начин - поручио је министар Шутановац, изражавајући посебно задовољство што у бази која је једна од најудаљенијих затиче расположена лица, која своје задатке извршавају одговорно.

Он је, такође, подсетио да су припадници Друге бригаде у зимским условима помагали и цивилном становништву.

Командант Бригаде пуковник Милић Станић, у оквиру које је и база „Мрче“, известио је министра Шутановца о стању и људству, истичући да је тренутно у бази потпуно професионалан састав припадника Војске Србије. Он је истакао да су њени тежишни задаци везани за прву мисију наше војске.

Министар Шутановац у бази „Мрче“Наставак посете бази „Мрче“ протекао је у разговору и дружењу, уз традиционално такмичење куцања ускршњим јајима.

Копнена зона безбедности (КЗБ), дефинисана Војнотехничким споразумом (члан 1, тачка 3, под е), потписаним 9. јуна 1999. у Куманову – Македонија, протеже се дуж административне линије Републике Србије с аутономном покрајином Косовом и Метохијом (КиМ) чија је укупна дужина 382 километра, а ширина 5 километара. Подељена је на секторе А (од државне границе са Републиком Црном Гором до рејона између база Војске Србије „Мрче“ и „Трмка“), Б (од рејона између база ВС „Мрче“ и „Трмка“ до рејона између база ВС „Караула“ и „Трстена“) и Б1 (од рејона између база ВС „Караула“ и „Трстена“ до државне границе с БЈРМ).

Email