Вести
24.03.2012

Војска Србије на међународној вежби


Војска Србије на међународној вежбиДелегација Копнене војске на челу с пуковником Жарком Лазаревићем, помоћником команданта Копнене војске за операције, обишла је претходних дана припаднике Војске Србије, који у Здруженом мултинационалном центру за обуку „Хохенфелс“ у Немачкој учествују на међународној вежби под називом „MRE Rotation 12-05 173rd ABCT“.

Вежбу, на тему „Извођење комбинованих нападних, одбрамбених и операција подршке миру у саставу здружених снага“, која је почела 29. фебруара и завршава се данас, организовала је Европска команда оружаних снага САД.

Поред припадника ротационих снага САД и Румуније, који се припремају за учешће у мировној операцији у Авганистану, и војника из Бугарске, Чешке, Словачке, Словеније, Босне и Херцеговине, Албаније, Немачке и Јордана, на вежби учествује и 63 припадника наше Копнене војске - из 3. батаљона војне полиције и 21. пешадијског батаљона

Војска Србије на међународној вежбиЦиљ вежбе је унапређење интероперабилности и међусобног разумевања припадника копнених војски партнерских земаља, у операцијама на тактичком нивоу у мултинационалном окружењу. 

Током прве седмице јединице су одвојено увежбавале поступке који се изводе у мултинационалним операцијама да би након тога отпочела реализација вежбе по заједничком сценарију. Вод војне полиције из Ниша задатке је извршавао заједно са припадницима оружаних снага САД, док је стрељачки вод 21. пешадијског батаљона из Рашке био у саставу мултинационалне јединице заједно са колегама из Румуније и САД.

Ова вежба омогућила је - по речима командира вода војне полиције капетана Милана Ристића - да се припадницима вода који се припрема за учешће у мултинационалним операцијама приближи стварна ситуација и услови рада у мултинационалном окружењу.

Email