Вести | Цивилно-војна сарадња
18.12.2015

Војни пиротехничар у основној школи


Припадници Централне логистичке базе реализовали су вишедневни пројекат цивилно – војне сарадње „Војни пиротехничар у основној школи“.Током предавања одржаних у оквиру овог пројекта у основним школама из Ниша, Прокупља, Пирота, Куршумлије, Краљева, Пожеге, Крагујевца и београдских општина Раковица, Палилула и Чукарица, са опасностима употребе пиротехничких средстава упознало се више од 2.500 ученика.

Официри техничке службе – специјалисти за убојна средства из састава ове највеће логистичке јединице Војске Србије, говорили су колико је опасно руковати петардама, ватрометима, бакљама и другим средствима, чија је употреба учестала пред најступајуће празнике. Говорећи о ризицима који са собом носи употреба ових средстава и повредама које том приликом могу настати, основцима је упућен апел да избегавају употребу пиротехничких средстава, али ако их већ купују, да то чине у присуству старијих и у специјализованим радњама за ту намену. Посебна пажња посвећена је неексплодираним убојним средствима заосталим из периода претходних ратова, где је деци саветовано да, уколико примете било какаве сумњиве предмете исте не дирају, већ да о томе обавезно обавесте одрасле особе.У реализацију пројекта укључио се и Црвени крст. Предавачи Црвеног крста објаснили су да пиротехничким средствима могу настати три степена опекотина. За сваки од њих демонстрирана је употреба прве помоћи, где су и сами ученици имали шансу да превију импровизоване ране. Осим опекотина, ученицима је демонстрирано превијање главе у случају да дође до повреде ока, док су добили и многе друге корисне савете.

Централна логистичка база овај пројекат организује већ другу годину у континуитету,  а због великог интересовања за едукацију деце у овој области, ове године пројектом је обухваћен знатно већи број општина на чијој територији су размештене јединице Базе. Пројекат ће се наставити и наредне седмице у основним школама у Великој Плани и Крагујевцу.

Поред реализације свакодневних логистичких задатака, ова логистичка јединица Војске Србије посвећује пажњу и реализацији задатака из функције цивилно – војна сарадња и у сарадњи са органима локалне самоуправе организује овакве активности, које између осталог, доприносе општој безбедности, промоцији и угледу припадника Војске Србије.
 

Email