Вести
04.07.2011

Ваздухопловство ВС на аеромитингу „Airpower 11“


Припадници Ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије и Техничког опитног центра учествовали су на међународорном аеромитингу „Airpower 11“  који је одржан 1. и 2. јула у бази Целтвег у Аустрији.

Међу више од 200 ваздухоплова из 22 државе, који су учествовали у летачком програму или су били изложени испред посетилаца једне од највећих ваздухопловних манифестација у Европи, били су и школско-борбени авион супергалеб Г-4 и транспортни авион антонов Ан-26 из састава ВиПВО. Они су својом појавом побудили велико интеросавање љубитеља авијације који су у Аустрију дошли из региона али и са других континената.

Око 290.000 посетилаца, уз скоро 400 акредитованих новинара, било је у прилици да посматра авионе и хеликоптере из Аустрије, Италије, Швајцарске, Саудијске Арабије, Турске, Чешке, Словачке, Хрватске као и реплике и рестаруриране примерке историјских летелица.

Бригадни генерал Срето Малиновић, заменик командата ВиПВО, који је у Аустрији предводио делегацију Војске Србије, имао је више сусрета са командатима и представницима ваздухопловстава земаља учесница.

„Изузетна сарадња министарстава одбране Србије и Аустрије као и двају ваздухопловстава резултирала је нашом посетом на овој великој међународној манифестацији у бази Целтвег аустријског ваздухопловства. Ово је за нас продубљивање сарадње које је почело учешћем аустријског ратног ваздухопловства на аеромитингу „Батајница 2009“, изјавио је генерал Малиновић и посебно истакао „изузетно коректан дочек од стране домаћина, команданта аустријског ваздухопловства генерала Грубера и свих његових припадника“.

Оцењујући „Airpower 11“ као одлично и високопрофесионално организовану манифестацију, генерал Малиновић изразио је уверење да ће Министарство одбране и Војска Србије на једнако добар начин следеће године прославити сто година српске авијације.

У саставу делегације Војске Србије на аеромитингу „Airpower 11“ боравили су припданици команди ВиПВО, 204. и 98. ваздухопловне бригаде, 138. транспортне авијацијске ескадриле и Техничког опитног центра.

Email