Вести
15.08.2012

Генерал Живак у посети Русији


Делегација Ваздухопловства и ПВО, коју је предводио командант ВиПВО генерал-мајор Ранко Живак, боравила је у посети Ваздухопловству Руске Федерације, од 9. до 13. августа 2012. године. Посета је организована поводом прославе стогодишњице постојања руског војног ваздухопловства, у оквиру које је организована међународна ваздухопловна конференција „Заједничко небо“ и аеромитинг на аеродрому „Жуковски“. Конференцији је присуствовало око 70 делегација ваздухопловства широм света, а предавања, која су одржали команданти ваздухопловстава Велике Британије, Француске, Швајцарске, Шведске, Кине, Немачке, Пакистана и Норвешке, обухватила су питања координираног реаговања на претње из ваздушног простора, менаџмента ваздушног саобраћаја, координације потреба цивилних ваздухопловних власти са потребама војних ваздухопловства, као и питања безбедности летења.

На аеромитингу су приказане летелице у оперативној употреби у ваздухопловству Руске Федерације, летелице које у фази развоја и испитивања, као и гостујуће акрогрупе и ваздухоплови партнерских земаља. Значајан наступ је приказала италијанска акрогрупа „Триколори“, као и пилот француског ваздухопловства на авиону „Рафал“.

У оквиру билатералног сусрета са командантом руског ваздухопловства, генерал-потпуковником Виктором Николајевичем Бондаревим, истакнуто је да су оквири сарадња два ваздухопловства дефинисани у протеклом периоду и да ће обе стране учинити све да усаглашене активности буду и реализоване до краја текуће године. Сарадња неће по броју активности бити обимна, али ће се тежити да активности буду што садржајније и ефикасније.

Email