Вести | Цивилно-војна сарадња
25.05.2012

Прва бригада у акцији „Војни лекар на селу“


Прва бригада у акцији „Војни лекар на селу“Екипе одељења за здравствену заштиту 15. тенковског и 19. логистичког батаљона Прве бригаде, из Сремске Митровице и Новог Сада, извршиле су здравствени преглед преко 100 мештана сремачког места Шатринци и бачког Санад.

У живописно фрушкогорско место Шатринци у румској општини са око 520 и суседно Добродол са 169 мештана мешовитог српско-мађарског националног састава, лекар навраћа средом и петком, дешава се и тек један до два пута у две недеље, па су мештани оба села са нестрпљењем и радошћу дочекали долазак војног санитета из Сремске Митровице - поручника Милана Владимирова, лекара, заставника Слађана Младеновића, медицинског техничара, и Зорице Јанковић, лаборанта.

Осамдесетогодишња Јулишка Волер, и поред позних година, допешачила је из Добродола удаљеног 2,5 километра, до шатриначке амбуланте и већ у седам сати изјутра заузела своје место у чекаоници стрпљиво чекајући на преглед војног лекара.

Прва бригада у акцији „Војни лекар на селу“По речима Александре Асурџић, шефице Месне канцеларије у Шатринцима, интересовање је велико, већ неколико дана звоне телефони и мештани траже обавештења. А, оба места су готово одсечена од света. Аутобус навраћа тек ујутро и поподне и то само за време трајања школске године, па ко нема сопствени превоз нигде ни не путује.

На северу Бачке, у општина Чока, место Санад са око 1.500 житеља готово идентичне националне структуре попут Шатринаца и Добродола. Место и мештани други, проблеми и слика идентични.

Одељење за здравствену заштиту из новосадског гарнизона на челу са мајором  Младеном Мијовићем дочекано је са радошћу и домаћинском добродошлицом. Педесетак мештана, углавном старије животне доби, стрпљиво је и у реду чекало на контролу здравственог стања. Кажу како их је обрадовала посета војног лекара и чињеница да је преглед бесплатан, јер и када је здравље у питању тешко да могу издвојити који паорски динар.

Email