Вести
28.10.2010

Начелник Генералштаба Војске Србије у посети Војсци Црне Горе


Начелник Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Милоје Милетић, на позив начелника Генералштаба Војске Црне Горе вицеадмирала Драгана Самарџића, борави у првој званичној посети Војсци Црне Горе.

Двојица начелника Генералштабова после сусрета у Подгорици изразили су задовољство постигнутим степеном међусобне војне сарадње и сложили се да оно што је постигнуто представља добар темељ за даље унапређивање те сарадње.

Генерал-потпуковник Милетић истакао је да Србија и Црна Гора имају активну улогу у различитим регионалним форумима и другим облицима сарадње, као што су регионалне иницијативе Процеса сарадње министара одбране југоисточне Европе (SEDM), Америчко-јадранска повеља или Конференција начелника Генералштабова балканских земаља.

- На тај начин ми исказујемо наше чврсто опредељење за јачање регионалне сарадње и дајемо наш допринос јачању безбедности у региону – нагласио је генерал Милетић.

Интензивна сарадња војски двеју суседних држава огледа се и у подршци коју је Црна Гора пружила Србији приликом кандидатуре Центра АБХО у Крушевцу за статус центра регионалног нивоа. Србија је подржала кандидатуру Црне Горе за формирање регионалног центра за обуку пилота хеликоптера.

Начелник Генералштаба Војске Србије додао је да ће тежиште сарадње и убудуће  бити на заједничкој обуци која, поред обуке кадра АБХО, може да обухвати и друге специјалности, као што су на пример падобранци и рониоци.

Вицеадмирал Самарџић је истакао да је Војска Црне Горе веома заинтересована да и даље школује своје припаднике у Србији. Према његовим речима, има још пуно простора за развој међусобне сарадње у више области, од обуке, преко војномедицинске до војноекономске сарадње, на чему ће се предано радити у наредном периоду.

 
Email