Вести
11.11.2011

Обележен Дан 224. центра за електронска дејства


У касарни „Радован Медић“ у Земуну данас је обележен Дан јединицa за електронска дејства, као и Дан 224. центра за електронска дејства.

Свечаности су присуствовали начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове Генералштаба бригадни генерал Славољуб Јанићијевић, команданти других јединица Војске, заменица председника Скупштине општине Земун Олга Зорић, представници Српске православне цркве и МУП-а, породица погинулог припадника чије име носи касарна и бројни гости.

Поводом Дана рода отворена је и спомен-соба 224. центра за електронска дејства (224. цЕД), која чува фотографије из историје јединице, одликовања и друге експонате.

Командант 224. цЕД пуковник Бранислав Љушић подсетио је припаднике Центра да је на данашњи дан, пре 65 година, формирана прва радио-извиђачка јединица под називом Радио-прислушна чета Југословенске армије.

- И у овом тешком времену наша јединица успешно реализује све задатке. Остварени резултати су плод креативности, хомогености, иницијативе, залагања и самопрегорног рада свих наших припадника који се труде да што квалитетније изврше свакодневне обавезе, истакао је пуковник Љушић и додао да постоји потреба за даљим осавремењавањем постојеће технике, као и за усавршавањем припадника 224. цЕД.

Најзаслужнијим припадницима 224. цЕД и вођама екипа на спортским такмичењима уручене су пригодне награде.

Прва радио-прислушна чета формирана је 1946. године. Након формирања јединица за електронско ометање и јединица за прислушкивање радио-релејних веза шездесетих година прошлог века, а затим и увођењем посебних јединица за радио-техничко извиђање 1975. године, јединице за електронска дејства добијају нови изглед и значај. Оне су претеча јединица које се налазе у данашњем саставу 224. цЕД.

Email