Вести
05.08.2011

Обележени Дан рода речних јединица и Дан Речне флотиле


Свечаним постројавањем, дефилеом јединица, доделом награда и признања, припадници Речне флотиле данас су у новосадској касарни „Александар Берић“ обележили Дан рода речних јединица и Дан Речне флотиле. Обраћајући се присутнима командант Речне флотиле капетан бојног брода Небојша Јоксимовић подсетио је на богату историју и традицију Флотиле и нагласио како је јединица данас у потпуности оспособљена за извршавање свих специфичних наменских задатака са воде и на води.

У име Команде Копнене војске честитке припадницима Флотиле упутио је генерал-мајор Видоје Живковић, заменик команданта Копнене војске, истичући, између осталог, како је Речна флотила као здружени састав Копнене восјке у претходном периоду уз постизање високог нивоа оперативних способности успешно реализовала низ задатака те да ће и даље бити поуздан ослонац Копнене војске.

Током пригодне свечаности којој су присуствовали представници Министарства одбране, Генералштаба Војске Србије, градске управе Новог Сада, локалних самоуправа, верских заједница, као и други гости, за најбољу чету проглашена је 1. понтонирска чета 1. понтонирског батаљона, за најбољи брод речни миноловац 341, а епитет најбоље посаде понела је посада десантно-јуришног чамца 412.

Поводом Дана јединице, у оквиру спомен собе Речне флотиле, откривене су поставке са фотографијама свих адмирала, команданата и заступника команданата Речне флотиле од 1915. године до данас, док је Александра Берић унука поручника бојног брода Александра Берића команданта брода „Драва“ открила поставку посвећену свом деди и хероју Флотиле.

Честитке припадницима рода речних јединица и Речне флотиле упутили су министар одбране Драган Шутановац и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милоје Милетић.  

Email