Вести | Цивилно-војна сарадња
08.06.2014

Војска наставља посао у Обреновцу


15:37 Изјава министра Гашића

После још једног, поподневног, обиласка најкритичнијих подручја у Обреновцу, министар одбране у Влади Србије Братислав Гашић је рекао да јединице Војске Србије већ четири дана убрзано раде на ефикасном санирању штете у Обреновцу.

Ministar odbrane Gasic u Obrenovcu - Izvor: Uprava za odnose sa javnoscu Ministarstva odbrane– Припадници Војске Србије током последња четири дана учинили су све што су могли да се ситуација у Обреновцу после катастрофалних поплава нормализује. Сваког дана је овде све више војника, официра и подофицира бројних јединица Војске Србије, који у сарадњи са припадницима Жанадармерије и цивлних структура износи уништени намештај и нагомилано ђубре, заостало после повлачења воде. Сада радимо на оспособљавању колектора, заменили смо уништене цеви, за шта је Београд издвојио око осам милиона динара. Очекујем да, после сутрашњег рапорта о урађеном послу током данашњег дана, председнику Владе предложим укидање ванредне ситуацију у Обреновцу. Макар у делу ангажовања Војске на овом подручју. Наравно, то није крај посла. Остаће део интендантских, инжињеријских и АБХО јединица, као и јединица које опслужују касарну у којој је смештено више од 500 породица. Радови на дезинфекцији градских улица се настављају, а велики део посла сада очекује градске службе и Београда и Обреновца. Током наредних месец дана њихов задатак је да учине све што је потребно да се нормализује живот мештана, нарочито у овим најкритичнијим деловима града. Већи део јединица Војске Србије, после сутрашњег дана требало би да се врати у матичне касарне, рекао је министар одбране Братислав Гашић, после још једног обиласка најугроженијих обреновачких подручја.

Током обиласка Обреновца у пратњи министра Гашића били су, поред осталих, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Љубиша Диковић и командант Копнене војске генерал-потпуковник Александар Живковић. У разговору с мештанима Обреновца министар одбране је апеловао на њихово стрпљење, истичући да је око 15000 кућа у Обреновцу „однето после поплава које су задесиле Србију“.

– Вода је у секунди уништила здања која су грађена годинама. Влада Србије неће заборавити никога, штета коју су Обреновчани претпели биће надокнађена, али то мора да потраје. Војска Србије чини све што може да се стање нормализује што пре и да се у Обреновац врати живот. Потребно нам је стрпљење и поверење, нагласио је министар одбране Братислав Гашић.
______________________________________________

Обреновац је дочекао Духове, своју крсну славу, у знатно бољем стању него претходних дана.

Грађани листом истичу да је то у највећој мери заслуга Војске Србије, која већ пети дан санира последице поплава у том граду.

За њене припаднике нема недељног одмора, па је, после постројавања у касарни „Бора Марковић“, око 1000 људи, уз тешку механизацију, упућено на задатке.

У доскора непроходним улицама, нема више гомила кабастог смећа, нити мириса трулежи, те су војници ангажовани на уклањању остатака отпада, помоћи становништву у двориштима и чишћењу улица.

– Ангажовањем Војске Србије на депонију је однето око петнаест хиљада тона кабастог смећа и можемо слободно рећи да смо тренутно највеће грађевинско и комунално предузеће у земљи – каже генерал-потпуковник Александар Живковић, који командује снагама за отклањање последица поплава у Обреновцу, и додаје да су, након акције спасавања и евакуације, у завршној фази активности на санацији и нормализацији стања, али да је од великог значаја улога Војске у умрежавању и координацији свих јавних служби и активности.

Испред Соколског дома ангажовано је дванаест припадника Команде за развој Београдске бригаде. Капетан Милош Дурковић каже да раде на отклањању последица од првог дана.

– Ту смо да пружимо логистичку подршку, у санитету, допремању хране и горива. Заиста дајемо максимум како бисмо помогли локалном становништву а део наших припадника је из Обреновца па помажемо и њима.

Војска пети дан рашчишћава Обреновац — ФОТО-ГАЛЕРИЈА


Испред цркве и Основне школе „Прва обреновачка“ део јединице из Центра за обуку В и ПВО из Батајнице товари остатке шута, а посао ће наставити у овој улици све док не буде комплетно обављен, истичу војници и поручују да им елана не недостаје.

Новинарска екипа „Одбране“ на терену је затекла екипу прве лаке пољске болнице, која је дошла на позив једног до грађана чија мајке је имала здравствених проблема. То је био повод да општег хирурга, мајора Дејана Вељковића питамо каква је актуелна ситуација са здрављем грађана Обреновца и које су њихове најчешће здравствене тегобе.

– Према нашем протоколу, до сада смо обавили око 350 прегледа. Углавном је реч о лакшим телесним повредама насталим приликом изношења смећа, али доста је и интернистичких стања и прегледа, хипертензија, а и психијатар има посла. Све у свему, можемо рећи да је наша лака пољска болница оправдала своје постојање и пацијенти су имали прилике да, практично у комшилуку, остваре основну здравствену заштиту. 

Email